Evo koliko često je normalno mokriti u jednom danu

Boja urina nam govori u kakvom je stanju organizam

Evo koliko često je normalno mokriti u jednom danu

Boja urina može da se promijeni ukoliko jedete borovnice ili spanać, to nije znak za uzbunu proći će za jedan dan.

Već znate da od toga koliko često idete u toalet zavisi zdravlje čitavog organizma, i da se simptomi mnogih bolesti mogu prepoznati baš po tome.

Kada je riječ o mokrenju, ono pokazuje koliko je vaše tijelo hidratizovano. Da li se ponakad pitate da li je zdravo što mokrite češće i  jesu li vaši odlasci u toalet u razmaku od nekoliko sati loš pokazatelj.

Doktor  Nil Grafstein, docent urologije iz Nju Jorka je konačno dao odgovor na to pitanje. 

Koliko često je normalno mokriti?

Iako ne postoji jedinstveni broj kojim se može odrediti koliko često je normalno mokriti u jednom, doktor Grafstein napominje da bi odlazaka u toalet u tu svrhu trebalo biti od najmanje 4 dnevno do maksimalno 7 dnevno.

Ne brinite, ako mokrite više od sedam puta dnevno, nije odmah vrijeme za paniku jer na učestalost mokrenja utiče niz faktora, a naročito način na koji hidratizujete svoje tijelo.

Ako pijete puno vode, logično je da ćete morati češće da mokrite. Odrasle osobe bi trebalo da piju osam čaša vode dnevno. Osim toga, ako pijete puno alkohola, kafe ili druge tečnosti koja iritira vašu bešiku, očekivano je da ćete češće posjećivati toalet. Ujedno postoje osobe koje imaju slabu bešiku pa moraju mokriti čim osjete namanju potrebu. Količina urina osoba koje češće mokre zbog hidratizacije ili slabe bešike neće biti veće nego kod osoba koje nemaju osjetljivu bešiku.

Ako potreba za mokrenjem prelazi više od 11 puta dnevno, a da se pritom unose 2 litra tečnosti, moguće je da je riječ o određenom zdravstvenom problemu. Može se raditi o sindromu pretjerano aktivne bešike ili nestabilnoj bešici, a prema definiciji Međunarodnog društva za kontinenciju (ICS), bolest je opisana nizom simptoma: hitnošću, većom učestalošću i noćnim mokrenjem, a da pri tome nije poznat neki drugi uzrok simptoma kao što su urinarna infekcija, kamen u bešici, intersticijski cistitis ili stresna inkontinencija. Prema mišljenju ljekara , mokrenje više od 8 puta dnevno u dužem periodu može biti prvi znak ovog sindroma. Treba svakako napomenuti kako je učestalo mokrenje jedan od znakova dijabetesa. 

4 zanimljivosti o urinu:

- Zadržavanje urina nije štetno, osim do trenutka kada postaje neugodno i bolno, navika zadržavanja urina može povećati rizik od infekcije bešike

- Boja urina od svijetlo žute do tamno žute je normalna, dok je prozirna znak prekomjerne hidratacije, a smeđa pokazuje dehidraciju tijela

- Određena hrana poput cvekle, borovnica ili spanaća može promijeniti boju urina, ali dan do dva nakon konzumacije bi trebao ponovno da bude žute boje

- Urin je 95 procenata voda

Espreso.rs

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.