„Plava gajeta i sivi beton“ biće prikazan sjutra u Luštica Bay-u
Foto: Luštica Bay

Purgatorije

„Plava gajeta i sivi beton“ biće prikazan sjutra u Luštica Bay-u

U okviru okviru 11. Festivala mediteranskog teatra Purgatorije, na „Maslina“ sceni u Luštica Bay-u, sjutra u 21 čas biće upriličena projekcija dokumentarnog filma „Plava gajeta i sivi beton“ autora Vladimira Perovića.

Junakinja filma je posljednja ribarka u Boki Kotorskoj, Vjera Raičković Penda iz Krtola na Luštici, žena koja se duže od 30 godina bavi samo jednim poslom: ribanjem.

"Ona riba na puno lijepih starinskih načina, tako da je film u izvjesnom smislu i mali izlog ribarskih metoda koje polako postaju dio istorije, budući da novo doba i nove navike, mijenjaju obalu i more. Ribarske ponte postaju betonirana kupališta i privezišta za jahte. Ulov je vidno opao. A ulov i ribanje znače život. U smislu privređivanja, ali možda više u psihološkom smislu vječne vezanosti i predanosti moru", navodi se u saopštenju Luštivca Bay-a.

Snimatelj filma je Dragan Pejić, dizajnerka zvuka Dora Filipović, a montažer Aleksandar Uhrin.

Film koji je premijerno prikazan u novembru prošle godine, nastao je na inicijativu bivše direktorke CZK Milene Radojević i urednika programa Nevena Staničića.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.