Bračni par morao da se razdvoji  nakon 62 godine braka jer nema mjesta  u istom staračkom domu
Foto: Facebook

Dobili međunarodnu pažnju

Bračni par morao da se razdvoji nakon 62 godine braka jer nema mjesta u istom staračkom domu

Fotografija bračnog para koji nakon 62 godine braka mora da se razdvoji jer nema dovoljno mjesta da budu zajedno u istom staračkom domu, dobila je međunarodnu pažnju.

Volfram Gotčalk, 83 godine, smješten je u gerantološki centar staračkog doma nakon dijagnostikovane demencije, zbog čega o njemu više nije mogla da brine njegova supruga Anita, 81 godinu, prenosi Tanjug.

Četiri mjeseca kasnije, Anita je smještena u drugi starački dom uprkos svim pokušajima porodice da ovaj bračni par bude u istoj instituciji, prenosi AP.

Ustanove su udaljene jedna od druge pola sata vožnje, tako da članovi porodice više puta nedjeljno voze Anitu kako bi bila sa svojim suprugom.

Njihova unuka Ešli Bartik je fotografisala "najtužniju sliku ikada" prilikom jednog od posljednjih susreta njene babe i djeda i istakla da djed "vapi i plače za svojom ženom".

Unuka je fotografiju sa opisom problema postavila na društvene mreže i zadobila pažnju cijelog svijeta. Njena porodica vodi bitku sa institucijama jer, zbog djedove dijagnoze, nije moguće da ovaj par nakon 62 godine više živi zajedno.

"Ovo je pokvaren sistem", rekla je Bartik.

Ipak, unuka je primila poziv zdravstvenih organa prije dva dana, nakon što su fotografiju objavili svi svjetski mediji, uz obećanje da je ovaj problem "postao prioritetan".

Unuka je dodala da je djedu dijagnostikovan i limfon i da se plaši da će, zbog demencije, prestati da prepoznaje svoju ženu kada problem bude konačno riješen.

Par se upoznao u Njemačkoj 1954. godine, a već nakon četiri mjeseca su se vjenčali. Volfram je bio zidar i zbog nedostatak posla, poslije Drugog svjetskog rata, bračni par je emigrirao u Kanadu.

Unuka Batrik kaže da par razgovara u kući na svom maternjem, njemačkom jeziku, a da djed babu oslovljava, čak i sada, sa "mišu moj" naravno na njemačkom.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.