Mon Blan: Počela trka od 170 kilometara sa 2.300 učesnika
Ilustracija

Mon Blan: Počela trka od 170 kilometara sa 2.300 učesnika

Dvije hiljade trista trkača krenulo je danas u trku od 170 kilometara oko "Krova Evrope" u 14. ultramaratonu oko Mon Blana, poznatog po skraćenici UTMB.

Učesnici, od kojih je samo 13 odsto žena, krenuli su u 18.00 časova s trga kod crkve u Šamoniju, u francuskim Alpima, prenosi Beta.

Trkači iz cijelog svijeta, u prosjeku stari 43 godine, imaju do nedjelje u 16.30 po centralnoevropskom vremenu da završe trku, koja će trajati i danju i noću.

Oni će protrčati kroz 19 opština, kroz tri zemlje (Francusku, Švajcarsku, Italiju) i preko mnogih planinskih prevoja od kojih najviši prelaze visinu od 2.500 metara. Ukupna visinska razlika duž trase je čak 10.000 metara.

Ove godine vrijeme će drugačije otežati ovu planinsku trku nego proteklih godina kada je održavana i dok pada snijeg, i po jakom vjetru i kiši. Ali, ovog vikenda u Šamoniju se očekuje sunčano vrijeme i veoma visoka temperatura, iznad 30 stepeni.

U trci učestvuju brojni amateri, ali i svjetski sportisti. Oni najbrži bi trebalo da stignu u Šamoni u subotu oko 14.30 sati.

Prošle godine je Francuz Gzavije Tevenar pobijedio u konkurenciji muškaraca sa vremenom od 21 sat devet minuta i 15 sekundi. On je već bio pobjednik ove trke 2013 godine.

U konkurenciji žena pobjednica je bila Francuskinja Natali Mokler koja je završila trku za 25 sati, 15 minuta i 33 sekunde. 

Za trku je mobilisano 2.000 dobrovoljaca i 80 bolničara duž puta da trkačima daju hranu i pruže pomoć.

Tokom trke učesnicima se podijeli oko 400 kilograma kobasica, 9.000 banana i 9.700 litara supe.

Trka UTMB zaključuje nedjelju trka u prirodi u Šamoniju tokom koje je 7.300 trkača iz 87 zemalja moglo da učestvuje u pet trka oko Mon Blana, trasama dugačkim od 55 do 300 kilometara. Trke u prirodi koje su bile skoro nepoznate prije 15 godina, postale su sve učestalija disciplina, posebno u Francuskoj i Španiji.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.