Tompsonov koncert zabranjen u Švajcarskoj
Marko Perković Tompson

Zbog opasnosti po javni red i mir

Tompsonov koncert zabranjen u Švajcarskoj

Predstavnik švajcarske kantonalne Vlade potvrdio je odluku Gradskog vijeća grada Šlierena s kraja jula kojom se zabranjuje koncert Marka Perkovića Tompsona.

Koncert je u tom gradiću pored Ciriha trebao biti održan 3. septembra, ali je zabranjen, saopštila je uprava grada Šlierena, a prenose švajcarski mediji.

"Organizator koncerta, kompanija Cronight, žalio se na odluku Gradskog vijeća Šlierena predstavniku kantonalne Vlade u okrugu Dietikon, koji je, međutim, potvrdio odluku o zabrani", saopštio je grad Šlieren.

Predstavnik Cronighta izjavio je za Hinu kako razmišljaju o žalbi pri Upravnom sudu, ali da ne polažu puno nade u uspjeh.

"To je politička odluka", rekao je jedan predstavnik Cronighta, koji je htio ostati neimenovan.

Cronight se prije toga požalila kako zbog zabrane koncerta "trpe financijsku štetu".

Grad je prvobitno zabranio nastup Tompsona iz bojazni po javnu sigurnost te da bi "pojedine grupe ili osobe" mogle pokušati ometati nastup.

Odluku kantonalnih vlasti pozdravila je i organizacija Juso, mladi Socijaldemokratska stranke Švajcarske, koja je pokrenula postupak zabrane Tompsonovog koncerta.

"Čestitamo gradu Šlierenu na hrabroj odluci da zabrani ovaj nastup i tako obrani demokratske vrijednosti. Fašizmu nema mjesta u našem društvu", izjavila je potpredsjednica Mladih SP-a za kanton Cirih Nina Huser.

Tompsonu su već i prije po Švajcarskoj, ali i u Njemačkoj i Holandiji, bili zabranjivani koncerti, zbog "opasnosti po javni red i mir".

Al Jazeera

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.