Evo kakve opasnosti vrebaju i zašto ne bi trebalo da depilirate intimnu zonu
Ilustracija

Evo kakve opasnosti vrebaju i zašto ne bi trebalo da depilirate intimnu zonu

Depiliranje i brijanje intimnog područja postala je sasvim uobičajena ženska navika. Međutim, jeste li se ikada zapitali kakve opasnosti vrebaju tokom depilacije i kako uklanjanje dlačica može uticati na vaše zdravlje?

Megan Martin prvi put je otišla na depilaciju intimnog područja u ranim dvadesetim. Za "Refinery 29 "opisala je kako je bila zadovoljna rezultatom, sve dok jednog dana nije naišla na čudne kvrge na intimnom području.

Preplašena je otišla kod svog ginekologa koji joj je objasnio da nije u pitanju nikakva bolest, nego opaka reakcija na uklanjanje dlačica i dao joj dva razloga zbog kojih bi odmah trebalo da prestane da depilira intimnu zonu.

1. Čupanje dlačica iz tijela nije 'prirodno'. Pogotovo ne na izuzetno osjetljivom području tijela poput vulve i izaziva podlive, krvarenje i bolno urastanje dlačica.

2. Depilacija voskom ima veliku 'higijensku' manu. U salonima nakon depilacije možda se ne mijenjaju predmeti kojima nanose vosak, nego ih koriste i za druge klijentkinje. Na njima se nalaze ostaci dlačica i krvi pa to predstavlja opasnost za zdravlje.

Prema jednom opsežnom istraživanju, 60 odsto žena ima problema nakon uklanjanja dlačica, ali samo 4 odsto njih zbog toga odlazi kod ljekara. Dermatolozi upozoravaju kako depiliranjem i brijanjem otvaramo pore i izlažemo se raznim infekcijama.

"Dlačice se nalaze na intimnom području kako bi zaštitile krhko i nježno tikvo vagine i uretre. One stvaraju zaštitnu barijeru između tog područja i raznih zaraznih mikroba, nadražujućih sredstava i alergena."

Zadovoljna.hr

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.