Isti zakon važi za sveštenike kao i za strance
Goran Danilović

MUP

Isti zakon važi za sveštenike kao i za strance

Netačno je da je ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović saopštio da je za legalan boravak u Crnoj Gori sveštenika Srpske pravoslavne crkve koji imaju status stranca dovoljna samo potvrda od Mitropolije crnogorsko primorske ili druge eparhije koja djeluje u našoj zemlji, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Dozvolu za privremeni boravak radi obavljanja vjerske službe može dobiti sveštenik SPC-stranac, koji prethodno ispuni sve uslove koje predviđa član 42 Zakona o strancima. Dakle, imaju obaveze kao i svi ostali stranci koji žele dobijanje dozvole za privremeni boravak u Crnoj Gori", navode u MUP-u.

Iz tog Vladinog resora poručuju da ne mogu,  propisivati višak obaveza ili ih utvrđivati mimo zakona samo zato što se radi o svešteniku neke određene crkve ili vjerske zajednice.

"Ne možemo preko Zakona o strancima uvoditi nepostojeću obavezu crkvama i kreativno tumačiti norme kako bismo ih natjerali da prijave djelovanje, a Zakon poznaje samo pravo i obavezu prijave osnivanja ili prestanka rada u roku od 15 dana", ističu u MUP-u.

Kako navode, u dopisu koji je ministar Danilović uputio Mitropolitu Amfilohiju citirane su odredbe Zakona kojim se reguliše ta oblast.

"Potvrda, koja je u pojedinim medijima pogrešno interpretirana, predstavlja samo dokaz da sveštenik namjerava da u Crnoj Gori obavlja – vrši vjersku djelatnost. Po prirodi stvari, tu potvrdu izdaje Mitropolija crnogorsko primorska ili druga eparhija ili organizaciona cjelina crkve, koja nema obavezu prijavljivanja djelovanja u skladu sa zakonom iz 1977. godine, jer taj Zakon prepoznaje obavezu tog karaktera samo za novoosnovane vjerske zajednice", saopštili su u MUP-u.

Podsjećaju da je pomenutim Zakonom pravni subjektivitet Mitropolije crnogorsko – primorske i ostalih pravoslavnih eparhija koje djeluju u Crnoj Gori samo potvrđen.

"Ovim i svim prethodnim zakonima samo je priznata nesporna istorijsko pravna činjenica o postojanju i djelovanju SPC, što podrazumijeva i djelovanje njenih organizacionih cjelina", objasnili su u MUP-u.

Oni ističu da je netačna tvrdnja da ministar Danilović ne poštuje registar MUP-a o vjerskim zajednicama.

"Jer da bi se nešto poštovalo mora prethodno postojati. MUP nema registar vjerskih zajednica niti ga je ikad imao – samo vodimo evidenciju vjerskih zajednica koje odluče da se prijave. I pored niza nepreciznih tumačenja u jučerašnjem reagovanju Ministarstva za ljudska i manjinska prava za potvrdu naših navoda iz tog saopštenja izdvajamo njihovu, naravno i našu, suštinski važnu konstataciju da "Mitropolija i eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori imaju status pravnog lica“,zaključuje se u sapšđtenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.