MUP zabranio pristup Ugovoru o nabavci AFIS sistema
Vuk Maraš

Iako je Upravni sud donio odluku u korist MANS-a

MUP zabranio pristup Ugovoru o nabavci AFIS sistema

Ministarstvo unutrašnjih poslova ponovo je zabranilo MANS-u pristup Ugovoru o nabavci AFIS sistema, iako je, kako ističu iz MANS-a, Upravni sud prije toga donio odluku u njihovu korist i stavio van snage prethodno rješenje MUP-a kojim je takođe, na isti način, bio zabranjen pristup traženom ugovoru.

"U novom rješenju MUP-a, koje ponovo potpisuje načelnica Odjeljenja za zaštitu podataka o ličnosti i slobodan pristup informacijama Zora Čizmović navodi se da je ugovor o nabavci AFIS sistema označen stepenom tajnosti „interno“ od strane sektora kriminalističke policije, te da nam ga iz tog razloga ne mogu dostaviti", navodi Vuk Maraš, direktor Monitoring programa MANS-a.

On dodaje da je Kriminalistička policija informisala MUP da bi objavljivanje ugovora o nabavci AFIS sistema moglo „iskompromitovati otiske prstiju“ i da bi njegovim „objelodanjivanjem nastupile štetne posledice za ostvarivanje fukncije tog organa“.

Iznošenjem ovakvih stavova, Maraš istoče da je Čizmović u potpunosti ponovila argumentaciju iz prethodnog, nezakonitog rješenja MUP-a, koje je Upravni sud po njihovoj tužbi stavio van snage. Štaviše, dodaje on, ovakvo obrazloženje suprotno je ne samo Ustavu i Zakonu o slobodnom pristupu, već i elementarnoj logici.

"Ugovor o nabavci AFIS sistema je pravni posao i on koji kao takav ne sadrži bilo kakve otiske prstiju bilo kojeg građanina Crne Gore, pa je obrazloženje da bi došlo do „kompromitacije otisaka“ u potpunosti besmisleno. Drugo, sve i da u traženom ugovoru postoji neka informacija koja se može smatrati tajnom, MUP je po zakonu dužan da nam Ugovor ipak dostavi, a da prije toga iz njega izbriše one informacije koje se smatraju tajnim", pojašnjava Maraš.

On navodi da se ne smije zaboraviti ni da je nabavka AFIS sistema plaćena iz budžeta Crne Gore, novcem svih njenih građana i to blizu dva miliona eura, što je još jedan u nizu razloga zbog koji se ovaj Ugovor mora učiniti javno dostupnim.

Na kraju, Maraš je istakao da imajući u vidu da se implementacija AFIS sistema u javnosti predstavlja kao jedno od rješenja koje bi trebalo da dovede do smanjivanja broja duplo izdatih ličnih karata, pa samim tim i duplikata u biračkom spisku, nesporan je interes svakog građanina da se iz ugovora sam informiše o tome kakav će konkretno doprinos dati implementacija AFIS-a slobodnjim izborima u Crnoj Gori.

Ipak, pojašnjava Maraš, svi ovi argumenti nisu bili dovoljni da obezbijede da Čizmović ovog puta, kako navodi,  ispoštuje zakon i objavi Ugovor o nabavci AFIS sistema, već se odlučila da nastavi sa njegovim sakrivanjem od očiju javnosti.

Maraš navodi da je na taj način, nanijeta direktna šteta naporima da se izgradi povjerenje u crnogorski izborni proces, koje je, dodaje on, ionako već ozbiljno poljuljano nezakonitim aktivnostima različitih državnih organa i odgovornih lica u njima.

"Imajući u vidu da je ovakva, ponovna odluka MUP-a, protivna Ustavu i Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, kao i nizu međunarodnih konvencija i propisa kojima se garantuje pravo slobodnog pristupa informacijama u posjedu organa vlasti, MANS će Upravnom sudu protiv MUP-a podnijeti tužbu i tražiti hitno odlučivanje, kako bi se javnosti što prije omogućio pristup svim podacima o nabavci AFIS sistema", zaključio je u saopštenju.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.