Zemljotres u Italiji oštro upozorenje i nama u Crnoj Gori
Foto:seismo.co.me

Sila prirode kojoj se moramo prilagoditi

Zemljotres u Italiji oštro upozorenje i nama u Crnoj Gori

Zemljotres u Italiji je oštro upozorenje i nama u Crnoj Gori kolika je sila prirode, a tu silu moramo uvažavati i prilagoditi joj se. To je upozorenje da učinimo ono što je u našoj moći, poštujući propise o gradnji, kako bismo zaštitili ljudske živote i imovinu, poručio je Goran Tuponja, predsjednik Kluba poslanika Pozitivne Crne Gore.

Iako, na sreću, dugi niz godina nijesmo imali zemljotrese razorne jačine Tuponja ističe da ne smijemo zaboraviti da se Crna Gora, a naročito njen primorski i centralni dio, nalazi u zoni visokog seizmičkog rizika.

"Upravo iz tog razloga amandmanom Pozitivne uvedena je obaveza ispitivanja statičke i seizmičke stabilnosti za sve objekte u procesu legalizacije neformalnih objekata. Podsjetiću da je u tom dijelu, predlagač zakona predviđao mogućnost da je za stambene objekte do 500m2 dovoljna izjava vlasnika da je objekat stabilan i siguran za upotrebu. Takvu mogućnost nijesmo smatrali prihvatljivom jer vjerujemo da bi mogla biti zloupotrijebljena nauštrb sigurnosti i bezbjednosti objekata. Amandmanom je definisano da samo stručno lice može uraditi analizu da je objekat stabilan i siguran za upotrebu", naveo je on.

Podsjeća da su zemljotresi nepredvidivi i predstavljaju stalnu prijetnju našem području  te se sa tom činjenicom moramo ozbiljno i odgovorno odnositi, strogo poštujući pravila struke pri projektovanju i izgradnji objekata kako bi objekti bili stabilni i sigurni za upotrebu, čak i onda kad se zemljotresi dogode.

"U tom dijelu ne govorimo ako, već kad, jer je sasvim izvjesno da će se zemljotresi dešavati", ocjenjuje Tuponja.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.