Svečano otvoren treći most preko Bosfora (FOTO)
Foto:AA

Azija i Evropa spajaju se po treći put

Svečano otvoren treći most preko Bosfora (FOTO)

U Istanbulu je danas svečano otvoren most "Javuz Sultan Selim", treći most preko Bosfora.

U prirustvu brojnih turskih i stranih zvaničnika svečano je otvoren most "Javuz Sultan Selim", inače najširi most na svijetu.

Na ceremoniji otvorenja najnovijeg mosta u Turskoj prisutnima su se obratili turski zvaničnici uključujući predsjednika Recepa Tajipa Erdogana i premijera Binalija Jildirima.

Prva vožnja mostom je organizaovana autobusom u kojem se nalaze turski predsjednik, premijer Turske i drugi brojni gosti iz Turske i drugih zemalja svijeta.

Most će sutra zvanično biti pušten u funkciju svim građanima, a vožnja će do 31. avgusta biti besplatna.

Ceremoniji otvaranja trećeg mosta koji spaja evropski i azijski kontinent, odnosno istanbulske kvartove Sariyer i Poyrazkoy, prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, predsjednik Sjevernog Kipra Mustafa Akinci, bugarski premijer Bojko Borisov, zamjenik premijera Srbije Rasim Ljajić, te brojna drugi zvaničnici iz svih dijelova svijeta, javlja Anadolija.

Ceremonija otvaranja mosta koji nazvan po otomanskom sultanu iz 16. vijeka, počela je učenjem odlomaka iz Kur’ana.

2016082621880651013642562Web

Inače, radi se o najširem mostu na svijetu, a ujedno i najdužem visećem mostu koji će imati željeznički sistem. Ukupna dužina mosta je 2,1 kilometara, širina 59 metara, visina nosećih stubova 322 metra, te raspon 1.408 metara. Most će imati osam saobraćajnih traka i dvije tračnice.

Očekivanja su da će treći most na Bosforu uštedjeti 1,75 milijardi dolara godišnje u smislu troškova energije i uštede vremena. Ono što ga također čini specifičnim jeste i činjenica da se željeznički sistem nalazi na istom nivou glavnog dijela mosta.

Za izgradnju mosta, koji je i pored predviđenih 36, završen za 27 mjeseci, investirano je tri milijadre dolara. Turska Vlada je predvidjela da će se mostom dnevno koristiti 135.000 vozila. Naknada za automobile koji sa evropske strane budu išli na azijsku, iznosit će 9,90 turskih lira, odnosno 3,4 dolara. 

Most će spajati kvart Sarijer, na evropskom dijelu, i četvrt Pojrazkoj, na azijskom dijelu Istanbula.

Očekivanja su da će treći most na Bosforu uštedjeti 1,75 milijardi dolara godišnje u smislu troškova energije i uštede vremena. Ono što ga takođe, čini specifičnim jeste i činjenica da se željeznički sistem nalazi na istom nivou glavnog dijela mosta.

Za izgradnju mosta, koji je i pored predviđenih 36 završen za 27 mjeseci, investirano je tri milijadre dolara. Vlada je predvidjela da će se mostom dnevno koristiti 135.000 vozila. Naknada za automobile koji sa evropske strane budu išli na azijsku, iznosit će 9,90 turskih lira, odnosno 3,4 dolara. 

2016082621880651013642575Web

Turska je u posljednjem periodu ostvarila značajne infrastrukturne projekte, među kojima su svakako i most Osmangazi, mega projekt koji je dio autoputa dužine 433 kilometra, koja će povezivati Gebze, Orhangazi i Izmir. Most poznat i kao turski "Golden Gate" je četvrti najveći viseći most na svijetu.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.