Saradnjom i razvijanjem regije tri mora, ojačati i regiju i Evropsku uniju
Foto:AA

Dubrovnik forum 2016

Saradnjom i razvijanjem regije tri mora, ojačati i regiju i Evropsku uniju

Obraćanjem predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Poljske Andrzeja Dude danas je počeo vanjskopolitički skup Dubrovnik forum 2016. Oboje lidera istakli su da će saradnjom i razvijanjem zemalja Inicijative Jadran - Baltik - Crno More biti ojačana, ne samo njihova regija nego i cijela Evropska unija.

“Svi mi dijelimo zajedničku uvjerenost u velik potencijal osnažene saradnje naših zemalja, prostora koji za mene predstavlja autentičnu Srednju Evropu. Vjerujem kako 12 članica Evropske unije između triju mora imaju ogromne mogućnosti za povećanje saradnje na vlastitu i međusobnu korist, te na korist cijele Evropske unije i šire transatlantske zajednice. Dok su ponovnim ujedinjenjem Evrope izgrađene veze između istoka i zapada, pomalo smo zanemarili povezivanje sjevera i juga našeg prostora. Iako je postignut veliki napredak u stvaranju energetskih veza, promptnih, te digitalnih, zamah koji je u osnovi sveobuhvatne integracije prostora Jadrana - Baltika - Crnog mora nanovno treba oživjeti“, rekla je Grabar-Kitarović i dodala:

“Naša regija predstavlja oko 28 posto teritorija Evropske unije i 22 posto njenog stanovništva. No, ona istovremeno predstavlja samo oko 10 posto BDP-a EU, a nominalni BDP po glavi stanovnika Jadransko-baltičke regije prosječno iznosi oko 14.750 eura. To je na razini tek oko 51 posto nominalnog BDP-a po glavi stanovnika EU. To jasno pokazuje da je pred nama dug put, dok ne dostignemo prosjek EU. Uvjerena sam da ćemo ga lakše dostići ako tome težimo zajedno.“

- Sarađivati prateći očekivanja svojih naroda - 

Poljski predsjednik Duda istakao je da je saradnja u regiji definitivno neophodna, da je treba poboljšati, ali i da se pri tome svi trebaju držati svojih tradicija i pratiti očekivanja svojih naroda. 

“Dubrovnik je tako tradicionalno evropski po svojoj prirodi. Ovdje se miješaju kulture, trendovi… Ranije smo u Njujorku raspravljali o tome kako ojačati saradnju naših država. Otkako sam postao predsjednik trudim se ojačati veze zemalja između tri mora. Sve više sam uvjeren da imamo ogromne potencijale u državama naše regije. Imamo i dokaze, a među njima je i naš sastanak. Moramo ojaćati našu ssradnju i doprinijeti blagostanju naših država.  Države iz regije su važan dio šire zajednice i imaju velike potencijale. Počeli smo sarađivati na osi istok-zapad i postiglo se dosta toga. No, nismo još uvijek u potpunosti ostvarili potencijale država, poveznicama sjevera i juga. Izgradnjom naših potencijala ojačat ćemo i EU. Transportne veze, komuniikacije i drugo infrastrukturno jačanje je izuzetno važno kako bi razvijali odnose sa globalnim partnerima“, naglasio je Duda u svom uvodnom govoru pred početak okruglog stola.

Osim Grabar-Kitarović i Dude, u radu okruglog stola Inicijative tri mora, poznatije kao Inicijativa Jadran - Baltik - Crno more, učestvovaće još predsjednici Mađarske, Litvanije, Slovenije i Bugarske, dok će ostale zemlje članice, Latviju, Češku, Slovačku, Rumuniju, Austriju i Estoniju, predstavljati ministri u nacionalnim vladama. 

Planirano je da učesnici okruglog stola naglase neophodnost saradanje i daljeg razvoja okvira kojim će podržati buduće projekte sa naglaskom na oblasti energetike, transporta i telekomunikacija. 

- Povezivanje sjevera i juga kroz LNG terminale -

Drugog dana Dubrovnik foruma 2016 planirani su paneli sa temama geopolitički izazovi, jačanje sigurnosti Evropske unije, energetska sigurnost i prednosti energetske razmjene i saradnje u regiji Jadran - Baltik - Crno More, ali i o povezivanju sjevera i juga Evrope kroz LNG terminale.

Na popisu gostiju tradcionalne godišnje vanjskopolitičke konferencije, koju organizuje Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, nalaze se i ministri iz regiona, pa su tako u Dubrovnik dolazak najavili ministri vansjkih poslova BiH, Mađarske, Kosova, te zamjenici ministara vanjskih poslova Turske, Grčke, Austrije… Domaćin tokom panela ”Geopolitički izazovi“ biće im Miro Kovač, ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Dubrovnik forum iskoristila je i Gospodarska komora Hrvatske koja će u sklopu ovog velikog političkog događaja organizovati panel “Gospodarstvo - nove prilike za saradnju“. Svrha ovog panela je rasprava u okviru koje će predstavnici gospodarskih komora razmijeniti ideje o budućoj saradnji i perspektivama privrednih odnosa u regiji, s fokusom na realizaciju projekata iz područja energetike i infrastrukture.

Prvi Croatia summit u Dubrovniku održan je u julu 2006. godine pod nazivom “Zaokruženje evropske južne dimenzije: vrijednosti koje nas povezuju“.

Ovogodišnji Dubrovnik forum održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Hrvatske Grabar-Kitarović u hotelu “Palace“ u Dubrovniku.

Anadolija

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.