Pogledajte kako su Viber, Twitter, Skype i Instagram dobili imena
Ilustracija

Pogledajte kako su Viber, Twitter, Skype i Instagram dobili imena

Da li vam je ikada palo na pamet pitanje kako su Viber, Instagram, Skype i Twitter dobili imena?

Donedavno je postojala nedoumica da li se pravilno kaže Vajber, ili Viber, koju je Atanas Rajkov, generalni direktor kompanije, razriješio - ispravno je prvo.

"Izvedenica Viber dolazi od reči 'vibe', što znači dobar osjećaj, stoga 'Vajber' je pravilan izgovor mobilne aplikacije", kazao je.

Ono što nismo znali jeste da je Twitter u fazi nastanka nosio drugo ime - Twitch, pa i Jitter. Ptičica koja ga simbolizuje je bila tu svakako, a recimo da riječ - tvit predstavlja uvredu u nekim kulturama.

"Kada sam vidio kako se piše Twitter, kada smo to postavili na sajt, kada sam vidio definiciju riječi - znao sam da je to to", kazao je Džek Dorsi, suosnivač Twittera.

Za Instagram, priča je slična. Naime, Kevin Sajstrom - suosnivač ove društvene mreže - tražio je riječ koja opisuje situaciju "sada i ovdje, u momentu dok pričamo".

Željeli su da imaju unikatno ime, pa su pronašli riječ Instant Camera, koju su povezali sa telegramom. Kombinacijom tih riječi nastao je Instagram.

Priča sa Skypeom je išla na sledeći način. Skype je kombinacija sky (nebo) i peer-to-peer. To su kreatori skratili na Skyper, da bi postali još unikatniji i neobičniji - ukinuli su slovo -r.

izvor: N1

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.