Evo zašto se današnja odjeća raspada tako brzo
Ilustracija

Kraći rok trajanja

Evo zašto se današnja odjeća raspada tako brzo

Koliko puta vam se dogodilo da se na samo nekoliko puta obučenoj majici preko noći pojave rupice ili se rubovi toliko iskrive da je više ne možete nositi. Mnogi kažu da se danas sve proizvodi tako da što kraće traje i izgleda da su u pravu, barem kada je odjeća u pitanju.

Jedan od odgovora na pitanje zašto odjeća tako kratko traje je u tome da se garderoba danas namjerno pravi s rokom trajanja. International Fabricare Institute je za Daily Mail potvrdio da se, naprimjer, klasične majice proizvode tako da traju 30 pranja, prenosi N1.

Još jedan od razloga zbog kojih odjeća ima loš kvalitet je i taj što je postala jeftinija, pa kupci imaju manja očekivanja.

Kraćem roku je doprinjela i pojava high street brendova. Mijenjajući stilove i modne trendove koji su povoljni, potrošači se navikavaju na takozvanu "brzu modu". To znači da stalno želimo nove stvari kako bismo bili u korak s modom. Modeli cipela ili pantalona mogu se promjeniti i po nekoliko puta u godini, a trgovinski lanci poput pune police s novim komadima i modelima na nedeljnoj bazi.

Loša tkanina i način šivenja

Vunu, pamuk, svilu i lan zamijenili su daleko lošiji poliester ili najlon, a to dokazuje odjeća naših mama i baka koja traje godinama jer je napravljena od prirodnih tkanina. Modni stručnjak Daniel Milford-Kotam, koji radi za "Viktorija i Albert muzej" kaže da se iznova čudi tome što je navodno loše šivena garderoba iz 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka zapravo odlično proizvedena, s čvrstim šavovima koji traju.

Problem niskog kvaliteta izrade pojačava i status radne snage, koja je u zemljama trećeg svijeta, gdje se većina današnje garderobe proizvedena, mizerno plaćena. Jedan od bezazlenih primjera je šivenje dugmića, koji su mašinom samo pričvršćeni za tekstil pa od kada kupite košulju ili bluzu oni stoje labavo i vrlo brzo otpadaju.

Sličan je problem i sa rajsferšlusima koji se krivo prišivaju zbog čega zapinju kod otkopčavanja i zakopčavanja.

I na kraju, sigurno ste primjetili kako porubi na odjeći sami od sebe počinju po malo da se paraju vrlo brzo poslije kupovine. A kada povučete končić koji visi kao da ste namjerno sve rasparali. I tu je kriv način šivenja jer mašine spajaju tkanine i nemaju onaj pravi, čvrsti završetak. A s obzirom na cijenu, mnogi će umjesto prišivanja dugmeta ili popravke poruba kod krojačice jednostavno kupiti novu majicu.

Kako kupovati kvalitetniju odjeću

Kreativni direktor londonskog Studija mode Toni Glenvil objasnio je za Daily Mail da treba paziti kod izbora tkanine i umjesto sintetike birati prirodni materijal, odnosno pamuk, lan, svilu i vunu.

Prirodni materijali su izdržljiviji, duže traju, ali su i skuplji.

N1 Info

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.