Ruskinjama oduzeto zlato iz Pekinga
Foto: Getty images

Zbog dopinga

Ruskinjama oduzeto zlato iz Pekinga

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) oduzeo je zlatnu medalju ruskoj reprezentaciji u štafeti 4x100 sa Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Medalja je oduzeta pošto je jedna od atletičarki bila pozitivna na doping na ponovnom testiranju uzoraka.

MOK je saopštio da je Julija Čermošanskaja bila pozitivna na dva steroida, stanozolol i turinabol, zbog čega je retroaktivno diskvalifikovana. Njoj i ostatku tima je naređeno da vrate zlatne medalje.

Čermošanskaja je diskvalifikovana i sa trke na 200 metara, na kojoj je bila osma. 

MOK je zatražio od Međunarodne atletske federacije (IAAF) da modifikuuje rezultate i preduzme dalje mjere protiv sportistkinje. 

Belgija bi tako trebalo da bude unaprijeđena u zlatnu medalju, dok će Nigerija osvojiti srebro, a Brazil bronzu. 

MOK je ponovo testirao uzorke iz Pekinga i Londona 2012. sa unaprijeđenim tehnikama i pronašao je 98 pozitivnih rezultata.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.