Operosa Montenegro Opera Festival  od 17. do 21. avgusta u Herceg Novom

Operosa Montenegro Opera Festival od 17. do 21. avgusta u Herceg Novom

Jedinstveni Operosa Montenegro Opera Festival biće održan od 17. do 21. avgusta, a publika će imati priliku da prisustvuje programima na tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare i u Starom gradu, saopšteno je danas na konferenciji za novinare koja je organizovana u Gradskoj kafani.

Osnivač festivala Katherine Hataja je naglasila da Operosa promoviše mlade talente i da joj je zadovoljstvo da osim sa njima radi sa umjetnicima,  internacionalno priznatim rediteljem, scenografom i dirigentom.

– Operosa festival, koji prvi put traje pet dana doveo je umjetnike iz deset zemalja svijeta. Zahvaljujem se mnogbrojnim sponzorima donatorima i prijateljima na njihovoj podršci, Opštini Herceg Novi, Turističkoj organizaciji i Herceg Festu, koji su nam omogućili da razvijemo jedinstven crnogorski operski festival u  ovom gradu i na predivnim lokacijama Kanli kula, Forte Mare i u Starom gradu.

Direktorka Operosa fondacije Mia Sretenović istakla je da ovaj Festival na najljepši mogući način predstavlja Herceg Novi, i doprinosi promociji kandidature za Evropsku prijestonicu kulture 2021.

operosapresskonferencija1

Sa konferencije

– Jako smo ponosni da možemo da pomognemo  promociji kandidature za Evropsku prestonicu kulture, očekujemo najbolje rezultate u oktobru ove godine. Smatramo da je za ovaj grad, za Crnu Goru i ljude koji učetvuju u festivalu jako bitno da promovišemo prelep događaj, a ono  što mi imamo je na svetskom nivou.
Sretenović je najavila i nove projekte koji nas očekuju na ovogodišnjem festivalu.

-Slavimo deset godina postojanja Operose, iz tog razloga imamo kampanju “Young@Opera” gde želimo da poslednje dve večeri festivala budu besplatne za sve mlade koji imaju ispod 18 godina, i na taj način ih zainteresujemo da se upoznaju sa klasičnom muzikom i operom. Imamo veoma bogat program, specijalne goste iz Egipta, kvartet “Talasi Nila”, spomenućemo i ansambl “Vox2feel”, baletane, soliste i fanastičan orkestar koji je već tri godine sa nama na festivalu.

Operski reditelj Paolo Bosisio kazao je da je prvi put u Crnoj Gori.

– Opera je umjetnost koja nema barijere, i veoma sam srećan što radim sa internacionalnim umetnicima koji dolaze iz Srbije, Crne Gore, Italije, Belgije, Kazahstana, Rumunije. Operosa je mjesto gdje mladi i talentovani umjetnici mogu da nauče dosta toga, da sarađuju sa internacionalnim umetnicima, i mislim da je to jedno veliko iskustvo za njih.

Na press konfenerciji su pristustovali i solisti opere “Pepljuga”, koji su istakli da im je veoma drago što učetvuju u ovom projektu, kao i da očekuju podršku publike na premijeri koja je zakazana za 19. avgust na Kanli Kuli.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.