Čija sjeme daje snagu i čuva zdravlje

Ljekovita priroda

Čija sjeme daje snagu i čuva zdravlje

Čija sjeme, hrana drevnih Asteka, ima 6 puta više kalcijuma nego punomasno mlijeko, 3 puta više gvožđa nego spanać. Djeluje hidrirajuće, olakšava varenje, reguliše ravnotežu elektrolita.

Izuzetno bogato hranljivim sastojcima, čija sjeme (Salvia hispanica), s razlogom je uvršćeno na listu super namirnica i u poslednjih nekoliko godina postalo popularno širom svijeta. Potiče iz Meksika i Gvatemale, ne spada u žitarice, ali se priprema i konzumira na sličan način. Kao osnovna hrana prvi put se spominje kod Asteka koji su ga koristili i u medicinske svrhe, ali i u religijskim obredima, kao "hranu za bogove".

Ova bezgluteska namirnica, sa zavidnim količinama kalcijuma i omega 3 masti, ujedno je i savršeni antioksidans i odličan izvor vlakana i energije. Zbog ovih svojstava preporučuje se djeci, sportistima, ali i u dijetama za mršavljenje za sve koji imaju višak kilograma.

Za očuvanje dobrog zdravlja i dugovječnost nutricionisti preporučuju dozu od najviše dvije supene kašike sjemenki na dan. Ova količina podmiruje dnevne potrebe u dijetetskim vlaknima, kalcijumu, omega 3 i omega 5 masnim kiselinama koje u ovom sićušnom zrnevlju blagog ukusa imaju idealan odnos. Sjemenke sadrže i gvožđe, magnezijum, forfor, kalijum, cink, bor i bakar, kao i vitamine B kompleksa.

Koliko je ova namirnica vrijedna i hranljiva najbolje ilustruje podatak da sadrži šest puta više kalcijuma nego punomasno mlijeko, tri puta više gvožđa nego spanać, čak 15 puta više magnezijuma nego brokoli, 20 odsto više vlakana nego laneno sjeme. U čija sjemenu se nalazi nevjerovatnih 60 procenata omega 3 masnih kiselina!

Ova super-namirnica hidrira organizam, olakšava varenje, reguliše ravnotežu elektrolita. Istovremeno, ubrzava razgradnju masti i topi kilograme, pruža osjećaj sitosti, revitalizuje mišiće. Zbog obilja blagotvornih efekata i okrepljujućeg dejstva, nutricionisti je posebno preporučuju osobama koje se osjećaju slabo i bez energije.

Čija sjeme u ishrani može da se koristi presno, kuvano, pečeno, cijelo i mljeveno, kao dodatak jelima, zdravim poslasticama i šejkovima. Bogato proteinima, može da posluži kao zamjena za jaja kao i u bezglutenskim receptima.

Večernje novosti

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.