Peršun - čisti krv, smiruje živce, čuva potenciju...

Veoma moćna biljka

Peršun - čisti krv, smiruje živce, čuva potenciju...

Iako ga mnogi koriste samo kao ukras i smatraju tek sitnim začinom, po pitanju zdravstvenih koristi peršun je div među biljkama.

Protiv raka

Studije pokazuju da miristicin, materija u eteričnom ulju peršuna inhibiše stvaranje tumora, posebno u plućima, i aktivira enzim glutation-S-transferazu, koji pomaže da se molekule glutationa bore protiv oksidiranih molekula. Miristicin može neutralizovati i kancerogene tvari kao što su benzopiren iz dima duvana. Peršun je dobar i u prevenciji raka debelog crijeva i prostate.

Antioksidansi

Peršun je bogat antioksidansima među kojima je i luteolin, flavonoid koji uništava slobodne radikale koji stvaraju oksidativni stres u stanicama. Luteolin potiče i metabolizam ugljikohidrata, a djeluje i kao protivupalno sredstvo. Uz sve to treba znati i da samo dvije kašike peršuna sadrže 16 odsto potrebne dnevne doze vitamina C i preko 12 odsto potrebne dnevne doze vitamina A što su dva jaka antioksidansa.

Protivupalno djelovanje

Osim luteolina, i vitamin C iz peršuna služi kao jako protivupalno sredstvo. Konzumira li se redovno, pomaže u borbi protiv upalnih bolesti kao što je osteoartritis (degeneracija zglobne hrskavice i pripadajuće kosti) i reumatoidni artritis (bolest koja izaziva upalu zglobova).

Srce i krvotok

Folati (vitamin B9) iz peršuna pretvara opasne homocisteine u krvi u molekule koje ne štete krvotoku. Zato će redovno posipanje peršuna u jelo pomoći u prevenciji cirkulacijskih bolesti poput srčanog i moždanog udara te ateroskleroze.

Kosti

Dvije kašike peršuna sadrže čak 153% dnevne doze vitamina K, koji je nužan za sintezu osteokalcina, proteina koji jača koštani sastav. Vitamin K sprečava i nakupljanje kalcijuma u tkivu koje može dovesti do ateroskleroze i drugih bolesti srca i krvnih sudova.

Živci

Vitamin K iz peršuna neophodan je za sintezu sfingolipida, masnoće koja je potrebna za održavanje mijelinske ovojnice oko nerva, što znači da je peršun koristan za cjelokupni nervni sistem.

NN/net hr

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.