Zašto se najposjećenija plaža u Budvi zove Ričardova glava?

VN

Zašto se najposjećenija plaža u Budvi zove Ričardova glava?

Brojni turisti iz raznih krajeva svijeta koji su ovih vrelih dana avgusta preplavili Budvu, ali i mnogi mještani, ne znaju zašto se pjeskovita plaža ispred stare Budve, Trga slikara i hotela "Avala", koja je omiljeno dnevno i noćno "odredište" Budvana i njihovih gostiju, zove - Ričardova glava, pišu Večernje novosti.

Kako navodi beogradski list, najposjećenija plaža u epicentru Budve sa puno lijepih barova, gdje preplanule ljepotice i momci, ali i poznate ličnosti koje ovdje rade i odmaraju se, ispijaju najbolje koktele i organizuju noćne žurke ("ako nisi bio na Ričardovoj, nisi bio u Budvi") nosi ime po jednom glumcu - Ričardu Vidmarku, kauboju negativcu iz pedesetih godina, koji je igrao u sedamdesetak filmova i bio nominovan za Oskara još 1947. za ulogu u filmu "Poljubac smrti".

Ričard Vidmark je boravio u Budvi, na Svetom Stefanu i u Petrovcu, prije nešto više od pola vijeka. Godine 1961. igrao je glavnu ulogu u filmu "Dugi brodovi", koji je sniman na južnom, dijelom i na sjevernom Jadranu. Iz tog vremena ostalo je nekoliko zvona od stiropora, boje zlata, koja su "igrala" u pomenutom filmu.

U filmu "Dugi brodovi" igrali su Sidni Poatje, Rosana Skijafino i jugoslovenska glumica Beba Lončar, koja je uspješno pravila tada prve filmske korake. Ričard Vidmark je sa ekipom snimao scene na pomenutoj plaži gdje je bio izgrađen i mali montažni dok za pristup plovila. Glumac je bio je smješten u gradu hotelu "Sveti Stefan", koji je otvoren nakon adaptacije, godinu dana prije. Stariji ugostitelji ga pamte po razmaženosti, po čemu ga se sjećaju, naravno, i Amerikanci.

Izuzimajući stare Budvane, malo njih zna za staro ime ove plaže.Ona se zvala Brijeg od Budve i to ime je nosila dugo i posle snimanja "Dugih brodova". Ne zna se ko je kumovao novom imenu, ali je to, kako kažu turistički poslenici južne obale, bio pun pogodak. Zvuči nekako - američki.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.