Ako niste znali: Ovu hranu nikada ne treba držati u frižideru
Ilustracija

Ako niste znali: Ovu hranu nikada ne treba držati u frižideru

Tropske temperature čine da hranu držimo u frižideru kako bi se očuvala svježina namirnica. Ipak, čuvanje meda, paradajza ili hljeba na niskoj temperaturi je, kako ističu stručnjaci, loša ideja.

Ne samo da namirnice neće ostati svježe, već mogu uništiti ukus hrane koja se tamo nalazi. Što se tiče, na primjer, luka, u frižideru, to će definitivno uticati na druge namirnice, ističe istraživanje Instituta Good Housekeeping.

U vodiču Devet stvari koje ne bi trebalo držati u frižideru, Institut upozorava da porast temperatura može dovesti do toga da frižider bude prepunjen hranom i pićem u želji vlasnika da očuva svežinu hrane: „Tokom ljeta, naši frižideri su pretrpani raznim namirnicama, a postoje neke koje treba zauvijek iseliti odatle“.

bijeliluk

Postoje namirnice, ističu stručnjaci, koje mnogi drže u frižideru, a koje bi mnogo duže trajale ukoliko bi se čuvale na sobnoj temperaturi.

Hljeb se brže suši u frižideru bez vazduha nego na sobnoj temperaturi. Da bi ostao svjež, hljeb treba čuvati na suvom mjestu, na sobnoj temperaturi.

Luk bi trebalo držati u suvoj prostoriji u mraku, da bi se izbjeglo klijanje. U frižideru njegov miris može da pokvari drugu hranu.

Takođe, bijeli luk treba čuvati na suvom kako bi trajao duže. Frižider nema nikakvu funkciju u očuvanju svježine te namirnice.

Avokado
Avokado čuvajte u tamnoj kesi

Najbolje je čuvati avokado u otvorenoj, papirnoj, tamnoj kesi, kako ne bi prebrzo istrulio. Ako, pak, želite da ubrzate proces sazrijevanja, stavite avokado u posudu sa voćem pored banana.

Što je paradajz hladniji, ima veće šanse da izgubi prirodni ukus. Najuksniji paradajz je onaj koji se čuva na sobnoj temperaturi.

Jedina hrana koja se nikada ne kvari, tako da nema potrebe da bude bilo gdje osim u na kuhinjskoj polici ili u ormariću, je med.

lekovitasvojstvadjumbiraimeda620x264

Med, jedina hrana koja se nikada ne kvari

Neisječena dinja ne traži da se čuva na hladnom, a čim je isjeckate, umotajte posudu sa parčićima u foliju i stavite ih u frižider – ali ne prije.

Iako neki insistiraju na tome da se kafa čuva na hladnom, ona zapravo apsorbuje mirise drugih namirnica iz frižidera. Najbolje je čuvati je u hermetički zatvorenoj posudi.

RTS/Dejli Mejl

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.