Otkrili tajnu ženskog orgazma: Po čemu se može prepoznati...
Ilustracija

Napokon

Otkrili tajnu ženskog orgazma: Po čemu se može prepoznati...

Naučnici su vjekovima pokušavali otkriti tajnu ženskih orgazama, a sada su, čini se, uspjeli dobiti odgovor i na to pitanje.

Tim stručnjaka sa Jejla u opsežnom je istraživanju otkrio da su ženske jedinke u praistoriji mogle otpustiti jajnu ćeliju potrebnu za razmnožavanje jedino ako su bile stimulisane, odnosno ako su doživjele orgazam tokom ili neposredno uoči polnog čina. Jedino u tom slučaju žensko je tijelo lučilo hormone potrebne za ovulaciju.

Tek stotinama hiljada godina kasnije žensko tijelo je "naučilo" ovulirati jednom mjesečno, bez potrebe za stimulacijom, ali ženski orgazam je ostao kao "opcija".

Na sličan način kao praistorijski ljudi, i danas se razmnožavaju mnoge životinjske vrste uključujući zečeve, i mačke, dok mjesečnu ovulaciju nalik onoj "modernog" čovjeka imaju i psi, krave i glodari, prenosi Daily Mail.

To je ujedno razlog zašto ženski orgazam danas nema reproduktivnu funkciju, što je vjekovima zbunjivalo naučnike. S evolucijom i ustaljivanjem ženske ovulacije, i klitoris se od praistorijksog vremena ponešto pomaknuo pa je danas teže dostupan, što orgazam kao funkciju nepotrebnu za nastavak vrste čini nešto teže ostvarivim.

"Žene danas anatomski izgledaju nešto drugačije od svojih davnih predaka, kada je o ženskom orgazmu ovisio nastavak vrste. Stoga je sasvim normalno i prirodno i da žene često ne doživljavaju orgazam, iako ih partner privlači. To je jednostavno posljedica evolucije, a ne znak da s njima nešto nije u redu", rekao je profesor Gunter Vagner sa Jejla.

Index.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.