Ogroman asteroid ide prema zemlji (VIDEO)
Foto:Screenshot

NASA pokušava da spriječi katastrofu

Ogroman asteroid ide prema zemlji (VIDEO)

Nasa planira da lansira sondu koja bi prikupila uzorke kamenja sa asteroida za koji se vjeruje da bi jednog dana mogao da pogodi Zemlju.

Asteroid nazvan Beni, može se vidjeti sa Zemlje kada prolazi kroz našu orbitu svakih šest godina. 

Beni ima prečnik 500 metara i 2135. godine će proći tačno između Zemlje i Mjeseca. 

“Taj prolazak između Zemlje i Mjeseca 2135. godine, će ovaj asteroid potencijalno usmjeriti na putanju ka samoj Zemlji, kasnije u tom vijeku”, izjavio je profesor planetarnih nauka na Univerzitetu Arizona, Dante Laureta. 

Profesor Dante je dodao i to da će ovaj asterodi vjerovatno izazvati velike posledice. 

Gospodin Laureta, glavni istraživač Nase zadužen za misiju sonde Oziris-Reks na asteroid Beni, koja treba da bude pokrenuta u septembru, rekao je da će sonda mapirati asteroid, pokupiti neke uzorke kamenja i potom se vratiti na Zemlju. On je dodao i to da informacije o veličini asteroida, njegovoj masi i sastavu, mogu da budu ključni podaci za naredne generacije koje će se baviti ovim problemom. 

Sonda Oziris-Reks će na asteroid Beni stići 2018. godine i godinu dana će ispitivati geodetski i hemijski sastav asteroida, njegovu mineralogiju i geološku istoriju. Informacije prikupljene tokom posmatranja će pomoći naučnicima da shvate kurs ovog asteroida i kako na njega utiče sunčeva svijetlost. 

Očekivani povratak sonde na Zemlju je 2023. godine.

Independet/B92

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.