Pronađen gen koji će moći potpuno da izliječi vaše srce, ali i rak
Ilustracija

Ogroman pomak u nauci

Pronađen gen koji će moći potpuno da izliječi vaše srce, ali i rak

Nauka je na pragu velikog otkrića, koje će nam pomoći da se izborimo sa najtežim bolestima današnjice. Ako uspijemo da "provalimo" mehanizme kako da uključimo i isključimo ovaj gen, sve velike boleštine postaće prošlost.

Najnovije medicinsko otkriće predstavlja ogroman pomak u liječenju najtežih oboljenja. Pronađen je gen koji će moći potpuno da izliječi vaše srce, ali i rak. 

Stručjaci su saopštili da je otkriven gen koji utiče na razvoj krvnih sudova, a to je značajno jer može da liječi srčana oboljenja, ali i rak. 

Sputavanjem ovog gena sprječava se rano širenje krvnih sudova, a ono što je još bitnije, kako naučnici tvrde, je da se uz pomoć njega mogu da se obnove i oštećeni krvni sudovi. 

– Mogućnost stvaranja zdravih krvnih sudova je izuzetno važna, jer obezbjeđuje normalan protok krvi kroz cio organizam i prehranu svih njegovih ćelija – kaže autor studije profesor Stjuart Kuk sa britanskog Nacionalnog instituta za srce i pluća. 

Efekti ovog otkrića bi trebalo da budu dugoročno rješavanje srčanih problema, a biće moguće da se liječi i rak. 

Ranija istraživanja su se bazirala na tome da se smanji dotok krvi do tumora da oni ne bi rasli, dok je najnovija zamisao da se dotok kiseonika do ovih opasnih izraslina upotpunosti prekine. To bi dovelo do postepenog smanjenja tumora, a na taj način može da se tretira i rak. 

– Sledeći bitan korak je da dokažemo da je ovaj gen bitan i za rekonstrukciju srčanog mišića i krvnih sudova koji su u direktnoj sprezi sa njim – kaže doktor Rizvan Ahmed, jedan od naučnika na projektu. 

Ovo istraživanje je za sada sprovedeno na miševima i zebrastim ribama.

Telegraf.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.