Čavušoglu: Za 10 dana zahtjev za izručenje Gulena
Fetulah Gulen

Optužen za pokušaj puča

Čavušoglu: Za 10 dana zahtjev za izručenje Gulena

Turska očekuje da će za nedjelju do 10 dana kompletirati dosije koji će priložiti uz zahtjev za izručenje iz SAD muslimanskog vjerskog vođe Fetulaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je stajao iza propalog pokušaja puča u Turskoj.

Rojters prenosi da je to danas za tursku privatnu televiziju NTV izjavio tamošnji ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu, prenosi Tanjug.

On je kazao da je "veoma jasna" veza između vojnika umiješanih u neuspjeli pokušaj puča 15. jula i široke mreze Gulenovih pristalica, dodavši da će Turska učiniti sve što je moguće "politički i pravno" kako bi osigurala izručenje 75-godišnjeg Gulena koji je u samoizgnanstvu u SAD i koji je negirao umiješanost u puč.

Rojters podsjeća da su SAD objavile da Turska, njihov NATO saveznik, treba da pruži jasne dokaze o umiješanosti Gulena u puč prije odluke o izručenju. Agencija navodi da advokati procjenjuju da bi taj proces mogao da potraje godinama.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.