Predstavljajući se kao advokati  pokušali da zloupotrijebe izvršitelja i ukradu 70.000 eura
ilustracija

Istraga u toku

Predstavljajući se kao advokati pokušali da zloupotrijebe izvršitelja i ukradu 70.000 eura

Kancelarija javna izvršiteljka Aleksandra Tomković-Vukoslavčević iz Podgorice umalo nije postala paravan za pronevjeru oko 70.000 eura na koliko su glasila dva falsifikovana rješenja o sudskim troškovima advokata po službenoj dužnosti.

Na rješenjima koja su izvršiteljima prekjuče dostavljena stajala su imena nepostojećih branilaca koja su veoma slična imenima registrovanih advokata iz Podgorice.

Ovo, a naročito podatak da na njima nije bilo pečata advokatskih kancelarija iz kojih su poslata, navelo je izvršiteljku Tomković-Vukoslavčević i njene saradnike da posumnjaju u validnost ovih akata. 

"Našoj kancelariji su dostavljena dva predloga za izvršenje uz dva rješenja Višeg suda u naknadi troškova braniocima po službenoj dužnosti. Rješenja koja su izgledala kao originali su glasila na iznos od oko 70.000 eura, odnosno jedan oko 33, a jedan oko 36 hiljada eura. Predlog za izvršenje nije potpisan od advokata pa sam pozvala advokata koji se nalazio u zaglavlju predloga za izvršenje, ali on nije bio dostupan. Provjerila sam na sajtu Advokatske komore, vidjela da ih nema registrovanih u Komori, što mi je kasnije i Advokatska komora pismeno potvrdila. Tako sam ustanovila da je riječ o falsifikatima i o tome sam obavijestila policiju i tužilaštvo“, navela je Tomković-Vukoslavčević. 

Sa cijelim slučajem je upoznat i predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović, koji upozarava izvrštelje na sve češće zloupotrebe advokatske profesije.

"Pošto smo izvršiteljku Tomković obavijestili da je riječ o osobama koje se ne nazale na spisku Advokatske komore, ona ih je, po mojim saznanjima, pozvala i to im predočila ali su oni, navodno začuđeni, tvrdili da su stari advokati. Izvršiteljka je pošla i korak dalje pa je provjerila i njihove račune koji, kako se ispostavilo, glase na neko drugo žensko ime što su oni pravdali navodima da imaju pravo da koriste račun koga god žele. Pošto je sve ukazivalo da riječ o prevari, o tome je obavijestila nadležne, a ja sam pozvao predsjednika Komore javnih izvršitelja i upozorio ga na pojavu prevaranata jer ovo nije prvi put“, naveo je on.

Službenici Uprave policije su po saznaju za cijeli slučaj izvršili uviđaj i iz kancelarije javnog izvršitelja izuzeli sporna dokumenta. Istraga u ovom slučaju je u toku.

Izvršiteljka Tomković-Vukoslavčević vjeruje da bi u ovakvoj situaciji jednako postupio svaki od njenih kolega.

"Naročito kada imate situaciju da dobijate akt od advokata sa kojim ranije nijeste sarađivali, prvo ćete provjeriti formalnosti poput pečata, koji je u ovom konkretnom slučaju izostao“, navela je ona. 

CDM/Dnevne novine

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.