Spriječite infekciju koja je glavni uzrok dobijanja raka kod žena
Foto:Thinkstock

Počinje bez tegoba

Spriječite infekciju koja je glavni uzrok dobijanja raka kod žena

Sa preko 1300 novooboljelih i približno 500 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok oboljevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom.

“Tokom odnosa stvaraju se mikro traume na koži, sluzokoži genitalija, kroz takvu mikrotraumu prodire HPV virus i inficira bazalne ćelije u nezrelom, pločasto slojevitom epitelu koji se nalazi u prelaznoj zoni na grliću materice, u zoni gdje se inače verifikuje tzv ranica na grliću materice. Virusni proteini uzrokuju da se poremeti prirodni proces apoptoze, prirodni proces odumiranja ćelija i tako se stvaraju uslovi za nekontrolisanu diobu ćelija, što je jedna od osnovnih karakteristika malignog procesa”, objašnjava za Super ženu prim dr Dragan Antić, ginekolog-akušer, Dragiša Mišović. 

Infekcija HPV virusom najčešća se dešava između 20-30 godine.

90% tih mladih žena uspiju da razviju antitela na HPV viruse i eliminišu ih iz svog organizma. A preostalih 10% se prati. Primarna infenkcija počinje bez simptoma i tegoba, pa žene upošte nisu svjesne da su zaražene. 

Infekcija HPV virusima široko je rasprostranjena u svijetu, kod 10% ukupnog stanovništva. U Španiji je procenat oboljevanja veoma nizak 2% , dok je u Danskoj čak 40%. 

Faktori rizika su rano stupanje u seksualne odnose, odnosno prije 16 godine, veliki broj partnera, nezaštićeni seks, odnosi sa partnerima koji imaju HPV virus, i još nekoliko otežavajućih okolnosti. Pušači su u povišenom riziku za razvoj karcinoma grlića materice kao i osobe koje su na nekoj imunološkoj terapiji, osobe sa genetskim opterećenjem.

Prevencija je zaštićeni polni odnos kao i vakcinacija.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.