Evo koje 3 namirnice nikako ne biste smjeli da jedete za ručak
Ilustracija

Evo koje 3 namirnice nikako ne biste smjeli da jedete za ručak

Kako bi ste nakon ručka bili puni energije i zdravlja saznajte koje namirnice su idealna kombinacija za vaš ručak, a koje bi trebalo da izbjegavate.

Najbolje vrijeme za ručak je 12 ili 13 časova. Ako ga odložite za kasnije popodne vjerovatno ćete postati jako gladni ili ćete imati veću želju za hranom punom šećera i masnoća poput pržene hrane, slatkiša i kolača. 

Idealan ručak treba da sadrži vitamine, minerale, zdrave masnoće, ugljiene hidrate i bjelančevine. Ugljeni hidrati i masnoće daju nam energiju, dok su bjelančevine ključne za pravilno funkcionisanje našeg tijela. 

Probajte 3 spasonosna recepta za ljetnji ručak. 

Namirnice koje je najbolje jesti za ručak su: 

- sendviči (sa piletinom, jajima, tunjevinom, sirom ili pečenom govedinom) i tjestenina od cijelog zrna 

- salate 

- riba poput skuše, lososa i sardine 

- supe 

- mahunarke i kus kus 

Sljedeće 3 namirnice su najgori izbor za vaš ručak jer uzrokuju pad energije, odnosno letargiju: 

1. Prženi krompirići (pomfrit) 

Pomfrit se prži u puno ulja i riječ je o jednostavnim ugljenim hidratima koje uvijek treba izbjegavati jer nakon što naglo povise šećer u krvi isto ga tako naglo i spuste. Ako pojedete pomfit za ručak vjerovatno ćete osjetiti nagli pad energije, letargiju i pospanost. 

2. Kravlje mlijeko 

Iako kravlje mlijeko može da bude dio uravnotežene ishrane, može imati i negativan uticaj na količinu energije u tijelu. Kravlje mlijeko se teže vari zbog čega je u procesu varenja potrebna pomoć veće količine krvi koja ide u crijeva, a ostatak tijela mora da funkcioniše sa smanjenim protokom krvi. Gubitak krvi može da uzrokuje letargiju. 

3. Maslac od kikirikija 

Nakon što pojedete sendvič sa maslacem vjerovatno će vas uhvatiti pospanost. Krivac za pospanost je aminokiselina triptofan koju sadrži ovaj namaz. Međutim, maslac od kikirikija ne morate da izbjegavate u potpunosti, već ga samo kombinujte sa "super" hranom koja nam daje energiju poput žitarice tef, kamuta, sjemenki, voćke longan i alge dulse.

Super žena

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.