Pet dobrih razloga zašto biste trebali jesti tamnu čokoladu
Ilustracija

Hrana bogova

Pet dobrih razloga zašto biste trebali jesti tamnu čokoladu

Maje su je smatrale hranom bogova, danas je darujemo da bismo pokazali ljubav, a neki kažu da je i odličan afrodizijak.

 Dobra je za zdravlje i pomaže mršavljenju.

Tamna čokolada sadrži više antioksidansa, nego mliječna, jer ima veći udio kakaa. Takođe, ima manje kalorija, zasitna je i bogata vlaknima - što je bolje za osobe, koje žele smršati.

Zašto jesti tamnu čokoladu?

Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidasima - prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidasi štite naš organizam od prijevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.

Čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva.

Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak.

Tamna čokolada bogata je feniletilamin-hemikaliju zbog kojeg se vjeruje kako stvara osjećaj zaljubljenosti.

Istraživanje je pokazalo kako žene koje svakodnevno konzumiraju čokoladu imaju bolji seksualni život od onih koje to ne čine. Bez obzira na svoj slatki ukus, tamna čokolada ima niski glihemički indeks.

To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže nivo šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. Flavonidi, koje sadrži čokolada, liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost ćelija na insulin i glukozu.

Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema.

Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni pritisak, poboljšava protok krvi i sprječava stvaranje ugrušaka.

Čokolada sadrži cijeli niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom.

24sata.hr

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.