Ispeglajte pomorandžinu koru: Jelovnik za topljenje celulita
Ilustracija

Dijeta

Ispeglajte pomorandžinu koru: Jelovnik za topljenje celulita

Dobrim odabirom namirnica može da se "ispegla pomorandžina kora" na kritičnim dijelovima.

Ova dijeta je usmjerena na podsticanje rada kolagena koji istovremeno utiče i na razmjenu materija, tako da se masti sagorijevaju prirodnim putem, što značajno može da pomogne u borbi protiv celulita.

Da bi bila djelotvorna na duge staze, trebalo bi da promijenite jelovnik:

1. Začinite jelo svježim začinskim biljem, koje sadrži mnogo minerala neophodnih organizmu. Važno je da začine ne kuvate, jer tako gube vitamine.

2. Ugljeni hidrati prijatelji su stomaka. Ne samo da održavaju dobru formu nego su zaslužni i za dobro raspoloženje jer podstiču proizvodnju hormona sreće serotonina. Osim toga, održavaju nivo šećera u krvi i ne dozvoljavaju da energija opadne. Dobri energetski snabdjevači su, pored tjestenine, i krompir, integralni hljeb, pirinač i žitarice. Ali, samo kada se pripremaju zdravo. Idealan prilog uz meso, govedinu i ribu, su paradajz, povrće, dok kombinacija integralnih namirnica i citrusa može da dovede do nadimanja.

3. Masna jela, slatkiše i bijelo pecivo ne bi trebalo da jedete zajedno jer se onda energija ne iskorišćava nego direktno taloži u obliku masnih naslaga.

4. Prije svakog glavnog obroka popijte čašu limunovog soka ili jabukovog sirćeta. Tijelo tako bolje prihvata bjelančevine i stvara kolagen.

5. Zavarajte glad zdravom užinom, nekom voćkom ili parčetom integralnog hljeba. Pijte najmanje dva litra vode dnevno i dvije do tri šoljice zelenog čaja.
 

PRIMJER JELOVNIKA

PRVI DAN


Doručak: Isjeckajte jednu zrelu krušku i pomiješajte sa tri kašike ovsenih pahuljica, kašikom pšeničnih klica, 150 g jogurta od obranog mlijeka, kašičicom meda.

Ručak: Jedan crni luk i 100 g šampinjona isijecite na kolutove i dodajte svjež bosiljak. U drugoj posudi pomiješajte kašiku susamovog ulja, kašiku soja sosa, kašiku mljevenih oraha i dodajte smjesu iz prve posude. Začinite i pomiješajte s kuvanom tjesteninom.

Večera: Izdinstajte sitno isjeckan luk i 40 g pirinča na malo ulja. Dodajte 2 dl supe od povrća i ostavite 15 minuta da vri. Dodajte veći sitno isjeckan crni luk, 100 g paradajza i ostavite da se dinsta 10 minuta. Začinite solju i začinima.

DRUGI DAN

Doručak: Jednu ražanu zemičku premažite sa dvije kašike niskokaloričnog margarina, stavite šnitu sira i krastavac.

Ručak: Oko 250 g paradajza skuvajte, oljuštite i isijecite na kocke, malo crnog i čen bijelog luka iseckajte i prepecite na ulju. Dodajte paradajz i izdinstajte. Pospite kašičicom integralnog brašna i prelijte sa pola litra supe od povrća, pa ostavite 10 minuta da vri. Dodajte dvije kašike iseckanog bosiljka i kašiku na kockice isjeckanog i prepečenog hljeba.

Večera: Jednu krišku integralnog hljeba namažite sa 30 g mladog sira. Dodajte biljne začine. Izrendajte dvije šargarepe. Pomiješajte sa solju, začinima i kašičicom limunovog soka i kašičicom ulja. Pospite kašikom prepečenih suncokretovih sjemenki i jedite s hljebom.

TREĆI DAN

Doručak: Jabuku, bananu i malo ananasa pomiješajte sa po jednom kašikom suvog grožđa, ovsenih pahuljica, kukuruznih pahuljica i malo mlijeka.

Ručak: Oko 40 g integralnog pirinča skuvajte u posoljenoj vodi. Isijecite na trake 150 g pilećih prsa, dodajte dve kašike bijelog vina i soja sosa i marinirajte 15 minuta. Meso prepecite na malo ulja, posolite i začinite. Dodajte crni i čen bijelog luka. Prelijte marinadom i sa pet kašika supe od povrća.

Večera: 250 g paradajza pomiješajte s malim sitno sjeckanim crnim lukom i prelijte sa dvije kašike supe od povrća, kašikom jabukovog sirćeta i kašikom ulja.

ČETVRTI DAN

Doručak: Kriška integralnog hljeba tanko premazana puterom sa šnitom šunke.

Ručak: Na malo ulja propržite 150 g krompira isjeckanog na kockice. Malu tikvicu i papriku isjeckajte i dodajte krompiru. Dodajte so, začine i mljevenu papriku. Pržite još 15 minuta. Dodajte 100 ml supe od povrća i lovorov list. Pospite sa 30 g narendanog ovčijeg sira.

Večera: 250 g tikvice isečene na šnite prepecite na malo maslinovog ulja oko četiri minuta i izvadite iz tiganja. Pomiješajte sa dvije kašike vinskog sirćeta, bijelim lukom, kašikom isjeckanog bosiljka i kašikom maslinovog ulja. Posolite i začinite. Tikvicu prelijte marinadom, dodajte dvije tanke šnite šunke i integralni hljeb.

PETI DAN

Doručak: Pomiješajte čašu jogurta, dvije kašike meda i 4 kašike kukuruznih pahuljica.

Ručak: Jabuku i krušku isijecite na kockice, prelijte kašikom limunovog soka i dodajte dvije-tri sušene smokve, 100 g junećeg mesa posolite, začinite i prepecite sa obje strane. Servirajte s voćem, a kao prilog služite integralni hljeb.

Večera: Posolite 200 g filea oslića. Papriku isjeckajte na kockice i dodajte dva čena bijelog luka. Sve pecite na tiganju oko tri minuta na puteru. Začinite, posolite i dodajte tobasko sos, dvije kašičice limunovog soka i malo peršunovog lista.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.