Argentinski naučnici  otkrili novu vrsta dinosaurusa
Ilustracija

Dug šest metara

Argentinski naučnici otkrili novu vrsta dinosaurusa

Argentinski naučnici otkrili su novu lozu dinosaurusa, šest metara dugog mesoždera koji je živio u Patagoniji prije 90 miliona godina.

"Mislili smo da se radi o dinosaurusu iz porodice Carnotaurusa ili Gigantosaurusa, ali na kraju smo otkrili sasvim novu, ranije nepoznatu rasu", rekao je paleontolog Sebastian Apestegua na predstavljanju u naučnom centru u Buenos Airesu. 

Dinosaurus nazvan "Gualičo" prema patagonskom božanstvu, iskopan je 2007. kod grada El Čokoa u središnjoj provinciji Rio Negro, na sjeveru Patagonije. 

Čini se da je dinosaurus rođak dinosaurusa iz porodice Deltadromeusa koji je tokom krete živio u Africi. No, s udovima s dva prsta sličniji je Tiranosaurusu. 

Gualičo pripada vrsti koja se razvla u južnoj hemisferi i uključuje dinosaurusa koji su živjeli u Australiji. 

Aposteguia kaže da će im on pomoći da saznaju više o dinosaurusima mesožderima u Južnoj Americi. 

"Milsimo da znamo sve, a onda otkrijemo sasvim novu vrstu", rekao je.

Klix.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.