Napravite sami prirodno ulje za sunčanje
Ilustracija

Zaštitite kožu na vrijeme

Napravite sami prirodno ulje za sunčanje

Sve što namažemo na kožu dospijeva nam u krvotok. Znajući to, poželimo koristiti što prirodniju kozmetiku pa i onda kada je riječ o sredstvima za sunčanje. Zato vam donosimo najjednostavniji recept za ulje za sunčanje koji možete napraviti sami, a koji u sebi sjedinjuje tri dragocjena sastojka za kožu – orahe, šargarepu i maslinovo ulje.

Ovo 'uradi sam' ulje za sunčanje zapravo je macerat, smješa koji se dobija potapanjem ljekovitih biljaka u ulje. S obzirom da je njegov zaštitni faktor oko pet ,preporučuje se koristiti kada je koža već potamnjela, odnosno kada je sunce slabije.

Koža namazana ovim maceratom koji se radi od zelenih oraha, šargarepe i maslinovog ulja biće mekana, nahranjena i zaštićena.

Šargarepa je puna beta-karotena, jakog antioksidansa koji štiti kožu od UV-zraka. Istraživanja su pokazala da je prirodni beta-karoten puno bolji i zdraviji od sintetičkog, koji se koristi u mnogim kremama za sunčanje.

Orasi su krcati vitaminom E, takođe jakim antioksidansom neophodnog za zdravu i lijepu kožu te sadrže izrazito zdrave masnoće zbog čega djeluju i antikancerogeno.

Maslinovo ulje zahvaljujući visokom sadržaju nezasićenih masnih kisjelina i vitamina A i E, pomaže u zaštiti od sunca, te vrlo blagotvorno djeluje na osjetljivu kožu.

S obzirom da macerat treba odstajati mjesec dana, preporučujemo da ga napravite čim prije kako bi bio spreman kad krenete na more. 

Sastojci: 
- 6,7 zelenih oraha;
- jedna veća svježa šaragarepa ili dvije manje;
- maslinovo ulje;

Postupak:
1. Orahe očistiti i stavite u bokal;
2. Narendajte šargarepu, i zalijte sve maslinovim uljem;
3. Bokalostavite da odstoji na suncu oko mjesec dana, i povremeno ga protresite;
4. Kada prođe mjesec dana macerat procijedite, i dobijeno ulje stavite u bočicu. 

Savjet: Koristiti možete i orahe koji su već malo sazreli, odnosno otvrdnuli tako da ih jednostavno usitnite čekićem. Čuvate li ulje na hladnom i tamnom mjestu, moći ćete ga koristiti i sljedeće godine.

Zadovoljna.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.