Najstarija pjesma na svijetu zvuči OVAKO (AUDIO)
Huritska himna (Foto: Wikimedia Commons)

Poslušajte

Najstarija pjesma na svijetu zvuči OVAKO (AUDIO)

Pjesma može da vas prenese u neko sasvim drugo vrijeme ili dio svijeta. Sada možete da se uz muziku vratite čak 3.500 godina u prošlost.

Najstarija poznata pjesma na svijetu bila je himna jednog kulta na Bliskom istoku, a tablice na kojima je zapisana pronađene u u drevnom gradu Ugaritu na tlu današnje Sirije početkom pedesetih godina prošlog vijeka. 

Verziju pjesme koja je priložena u videu, izvodi Majkl Levi, muzičar i kompozitor koji se bavu čitanjem i rekonstrukcijom drevne muzike i tehnika sviranja. 

Levi kaže da je njegova misija da “predstavi prelijepu liriku davnina blijedom i bezdušnom modernom muzičkom svijetu”. 

“Tokom posljednjih nekoliko godina snimio sam nekoliko svojih aranžmana ‘Huritske himne’”, kaže Levi. 

Na pronađenih 29 tablica uklesani su znaci koji označavaju “note” na huritskom jeziku. H6 je najstariji fragment melodije dosad otkriven u istoriji.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.