Kako prepoznati i korigovati ravna stopala
Foto: Shutterstock

Najčešći deformitet kod djece

Kako prepoznati i korigovati ravna stopala

Ukoliko dijete na vrijeme odvedete kod ljekara i ispoštujete sve što vam kaže, ravna stopala će postati prošlost

Istraživanja pokazuju da 80 odsto predškolaca ima ravna stopala, a ljekari upozoravaju roditelje da ne ignorišu prve simptome, piše Yumama.com.

Deformitet ravnih stopala se obično otkrije pri prvom sistematskom pregledu, ali vi možete da ga uočite i ranije ako znate koje su njegove posljedice.

Ljekari kažu da ako vam se dijete žali na bol u nogama, umor ili primijetite da ne može dugo da se šeta, stoji, trči nepravilno i zamara se na treninzima, moguće je da ga muči baš ovaj problem. Ukoliko ga na vrijeme odvedete kod ljekara i ispoštujete sve što vam kaže, ravna stopala će postati prošlost.

U protivnom, kada odrastu mogu da imaju "X" i "O" noge, bolove u lumbalnom dijelu kičme, kukovima, deformitet kičmenog stuba...

Stručnjaci kažu da uz pomoć vježbi za jačanje i aktivaciju mišića stopala, adekvatne obuće i korektivnih uložaka, koji daju stabilnost, noga se vraća u pravilan položaj.

Dobro je da djeca što više hodaju bosa po neravnoj površini i da svakog dana kod kuće vježbaju tako što će kliker ili malu loptu dizati stopalima sa poda.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.