3 brzinska napitka koja će vas rashladiti
ilustracija

Predstavljamo vam

3 brzinska napitka koja će vas rashladiti

Umjesto rashlađivanja pored klima uređaja i ispijanja kupovnih napitaka s izreklamiranim efektom osvježavajućih supermena, tijelo će vam biti zahvalno ukoliko ga počastite domaćim napicima.

Donosimo recepte za 3 pića koja ne samo da hlade tijelo nego regulišu tjelesnu temperaturu i čiste nakupljene toksine iz organizma

Napitak od jogurta i vode

Duet vode i jogurta poznat pod imenom lassi tradicionalno je piće Indije, zahvaljujući probiotičkim bakterijama voljeće ga svaka probava a uz nekoliko sočnih komadića voća i svako tijelo željno osvježenja.

Sastojci i priprema:

- 2 dcl jogurta

- 2 dcl vode

- 1 kašika meda ili javorovog sirupa

- ½ šoljice nasjeckane dinje

- ½ šoljice borovnica ili ribizli

Sve sastojke ubacite u blender i miješajte dok smjesa ne postane kremasta. Napitak stavite u frižider i kada god vas obuzme val vrućine otpijte nekoliko gutljaja.

Voda s krastavcima i mentom

Vodeći borac među povrćem protiv vrućina je krastavac, zeleni duguljasti plod obiluje vodom koja osim što rashlađuje u tijelu djeluje poput virtualne metle koja ispred sebe čisti toksine. Osim ugodnog ukusa, listići metvice aromatizovaće običnu vodu i ispustiti svojstva hlađenja kojima umiruju sve što u tijelu prelazi ravnotežu.

Sastojci i priprema:

- 1 l hladne vode

- 1 svježi krastavac

- par listića svježe mente

Krastavac narežite na kolutiće i ukoliko je domaći obavezno ostavite koru, dodajte ga u vodu kao i nasjeckane listiće mente. Osim toga želite li iznenaditi goste s novim pićem, možete u kalupe s vodom staviti listiće mente, zamrznuti ih, pa tako ukrašene dodati u bokal s vodom i krastavcima. Stavite dvije do tri kriške krastavca i nagrubo narezane mente u čašu vode. Ohladite u frižideru.

Napitak od đumbira

Iako smo mišljenja kako začinski element ljekovitog đumbira, pikantna ljutkasta aroma, nikako ne zvuči poželjnim na visokim temperaturama njegovo je djelovanjje upravo suprotno. Naime đumbir pomaže u regulisanju tjelesne temperature.

Sastojci i priprema:

- 1 l mineralne vode

- svježi sok limete

- 30 g naribanog đumbira

- 1/3 šoljice nasjeckane mente

- 1 kašika meda

Sve sastojke stavite u blender i izmiješajte, ukoliko vam komadići povrća smetaju po želji napitak procijedite. Stavite ga na hlađenje i konzumirajte kada osjetite žeđ.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.