Folksvagen mora da isplati 14,7 milijardi dolara odštete vlasnicima automobila
Ilustracija

Kompanija priznala da je koristila softver za lažiranje kontrole izduvnih gasova

Folksvagen mora da isplati 14,7 milijardi dolara odštete vlasnicima automobila

Njemačka kompanija Folksvagen postigla je sporazum o isplati 14,7 milijardi dolara odštete vlasnicima automobila u SAD, pošto je priznala da je koristila softver za lažiranje kontrole izduvnih gasova.

Neimenovana osoba upoznata sa slučajem izjavila je u ponedjeljak da je Folksvagen pristao da popravi ili otkupi automobile u koje je ugrađen sporni softver i da svakom vlasniku plati do 10.000 dolara.

Deset milijardi dolara je predviđeno za popravku ili otkup oko 475.000 automobila, kao i za dodatno obeštećenje između 5.000 i 10.000 dolara za svakog vlasnika, prenosi Beta.

Sporazum predviđa i uplatu 2,7 milijardi dolara u fondove za zaštitu životne sredine i još dvije milijarde dolara za istraživanje zelene tehnologije.

Zvanična odluka o sporazumu o isplati odštete trebalo bi danas da bude saopštena, a prije toga dogovor mora da odobri sudija. Vlasnici automobila mogu da odbiju ponudu Folksvagena i da privatno tuže kompaniju.

Sporni autmobili sa dvolitarskim dizel motorima programirani su da uključe softver za kontrolu emisije izduvnih gasova na testovima a isključe ga tokom normalne vožnje.

Istražitelji su utvrdili da su ti automobili emitovali 40 veću koncetraciju izduvnih gasova od predvidjenih što može da izazove disajne probleme kod ljudi.

Ovim sporazumom nije uključeno oko 90.000 automobila s trolitarskim dizel motorima koji su imali ugrađenu drugu verziju problematičnog softvera.

Njemački proizvodjač autmobila se suočava i sa mnogim drugim kaznama i mogućim kriminalnim optužbama, pošto je priznao da je proizveo 11 miliona vozila širom svijeta sa dizel motorima u koje je ugrađen softver koji prikazuje lažne podatke na testovima emisije štetnih gasova.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.