Prirodni lijekovi za kurje oko i žuljeve
Ilustracija

Doktor u kući

Prirodni lijekovi za kurje oko i žuljeve

Protiv kurjih očiju jedan od najučinkovitijih prirodnih lijekova je smokva koja se koristi i za uklanjanje bradavica.

Smokva sadrži enzime za razgradnju bjelančevina koji pomažu u uklanjanju raznih kožnih izraslina, a slične enzime sadrže ananas i papaja koji se takođe koriste za rješavanje tog problema. Bilo da koristite smokvu, papaju ili ananas postupak je isti: svježi plod prerežite, unutrašnjim dijelom ga stavite preko kurjeg oka te ostavite da stoji preko noći. Naredni dan uklonite plod, a stopalo namačite u vodi oko pola sata i zatim pokušajte ukloniti kurje oko. Ako nije riječ o predubokom kurjem oku, trebalo bi ići prilično jednostavno. U tom slučaju, potrebno je više puta ponoviti postupak, no i kod najtvrdokornijih slučajeva pet takvih tretmana trebalo bi biti dovoljno da se, barem privremeno, riješite kurjeg oka.

Želite li omekšati kožu kako biste lakše odstranili kurje oko, namačite stopalo u toploj vodi u koju ste dodali malo sapuna, a zatim kamenom istrljajte gornji, prvi sloj tvrde kože na mjestu gdje se nalazi kurje oko. Zadebljalu kožu nemojte pokušavati odrezati makazama kako ne biste povrijedili i zdravi dio okolne kože te izazvali upalu ili infekciju.

Redovno hidratizujte kožu stopala hidratantnom kremom kako bi zadržala mekoću.

Nosite udobnu obuću, jer preuske i neudobne cipele mogu ubrzati stvaranje kurjeg oka. Primijetite li da na određenom mjestu u cipeli dolazi do trenja kože o unutrašnju stranu cipele, zaštitite to mjesto komadićem vate ili gaze ili zaštitnim jastučićima koji se mogu kupiti u apotekama.

Ukoliko vam se kurje oko stvara između prstiju, moguće je da vam se prsti trljaju jedan o drugi u cipeli. U tom slučaju, bilo bi dobro da nabavite u apoteci jastučiće za razdvajanje prstiju ili da između njih stavite malo vate.

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.