Bošković: Nove procedure  naredne školske godine

Regionalna saradnja od izuzetnog značaja

Bošković: Nove procedure naredne školske godine

U toku je reakreditacija i restruktuiranje studijskih programa, a nove procedure u oblasti inicijalnog obrazovanja nastavnika biće sjedinjene u Pravilniku koji će se primjenjivati od sljedeće školske godine, saopštio je ministar prosvjete Crne Gore Predrag Bošković na Petom sastanku Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i nauku u Sarajevu.

 On je dodao da se novost ogleda u kreditnom vrednovanju praktičnog dijela nastave na koji će biti stavljen akcenat i naglasio da se radi na usaglašavanju ovih programa sa programima razvijenih zemalja EU. 

"Kao jedan od glavnih ciljeva reforme UCG, Bošković je istakao usklađenost obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada zbog čega je potrebna jača saradnja poslodavaca, pogotovo onih kod kojih bi studenti mogli da stiču praksu i obrazovnih institucija, dodajući da postoji potreba za unapređenjem praktičnog dijela nastave", saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Ministar je najavio da će do kraja godine biti sprovedeno definisanje ishoda učenja svih studijskih programa u Crnoj Gori. 

On se osvrnuo i na preduzetničko učenje naglasivši važnost podsticanja preduzetništva kroz obrazovni sistem čime se postiže sveukupna društvena korist. 

Bošković je rekao da je regionalna saradnja od izuzetnog značaja s obzirom na to da je mobilnost studenata u regionu velika i da postoji potreba da se pitanje priznavanja obrazovnih isprava dovede u red kako bi se obezbijedio kvalitet visokog obrazovanja. 

“Crna Gora je posvetila veliku pažnju usklađivanju upisne politike i potreba tržišta rada, pa je nakon određenih analiza ukinuto oko 40% studijskih programa za zanimanja koja nijesu potrebna na tržištu”, kazao je Bošković. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.