Pita s tikvicama i sirom
Ilustracija

Recept

Pita s tikvicama i sirom

Sastojci:

500 g tikvica
4 jaja
1 dl ulja
120 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
150 g rikote ili svježeg kravljeg sira
vezica blitve ili spanaća
so
Priprema:
1. Tikvicu izrendajte na krupno, stavite je u cjediljku i ostavite dvadesetak minuta da se ocijedi. 
2. Za to vrijeme umutite jaja i ulje, a zatim im dodajte brašno i prašak za pecivo. Tikvice ocijedite rukama da izađe sva voda pa ih dodajte u posudu s jajima. Blanširajte kratko blitvu ili spanać, dobro ocijedite, izrežite i dodajte takođe u posudu. Svemu pridodajte i sir i so i dobro promiješajte da se povežu svi sastojci. 
3. Pleh za pečenje namažite maslacem i pospite brašnom. Ulijte smjesu od sira i tikvica u pleh pa na to posložite kolutove tikvica i pecite u rerni na 180 stepeni dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Jutarnji.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.