Austrija dala ultimatum EU: Rok od godinu dana za sprovođenje reformi, ili referendum
Ilustracija

Pitati građane o članstvu u Uniji

Austrija dala ultimatum EU: Rok od godinu dana za sprovođenje reformi, ili referendum

Potpredsjednik Slobodarske partije Austrije (FPO) i kandidat na prošlim predsedničkim izborima Nobert Hofer dao je rok EU od godinu dana za sprovođenje reformi.

U suprotnom, kako kaže, može doći do referenduma o istupanju Austrije.

Hofer je u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh" rekao da bi, ako bi se EU pogrešno razvijala, za njega lično došao trenutak kada bi rekao da treba pitati građane o članstvu u Uniji.

To bi, kako je precizirao, bio slučaj ako bi se Unija razvijala u centralistički savez umjesto da se vrati osnovnim vrijednostima. 

Hofer, međutim, ukazuje da EU ne smije da propusti previše vremena za reforme.

"Unija mora veoma brzo da reaguje. Ako u roku od godinu dana ne budu postavljene potrebne smjernice onda će taj projekat biti značajno oštećen", uvjeren je Hofer. 

EU, prema njegovim riječima, mora da se vrati vrijednostima koje su postavili osnivači, koji su željeli tijesnu ekonomsku saradnju.

U slučaju pogrešnog razvoja, Hofer ističe da bi trebalo razmišljati o istupanju Austrije iz Unije. 

"Ako se smijernice nakon godinu dana budu i dalje vodile u pravcu centralizma, umijesto povratka na osnovne vrijednosti, onda moramo pitati Austrijance da li žele da ostanu u Uniji", poručuje Hofer koji je u drugom krugu predsjedničkih izbora tijesno izgubio.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.