Otkrivena Aristotelova grobnica?

Otkrivena Aristotelova grobnica?

Uprkos činjenici da je bio jedan od najvećih mislilaca u ljudskoj istoriji, o Aristotelu se zna relativno malo. Rođen 384. godine p.n.e. na području grčke Makedonije, Aristotel je u mladosti bio Platonov učenik.

Zaslužan za razvoj logike i filozofije, a bavio se je i drugim disciplinama, poput fizike i biologije. Bio je učitelj Aleksandra Makedonskog. Iako se zna kako je umro 322. godine ne zna se gdje je sahranjen, no ako je vjerovati grčkom arheologu Kostasu Sismanidisu, možda se ipak zna.

Naime, Sismanidis je tokom nedavnog arheološkog kongresa održanog u Solunu otkrio kako je, nakon dvadesetogodišnjih arheoloških istraživanja u blizini Aristotelovog rodnog mjesta, poprilično siguran da je otkrio mjesto Aristotelovog poslednjeg počivališta.

„Nemam nepobitan dokaz, već jake indicije koje me navode na gotovo siguran zaključak“, izjavio je Sismanidis, prenosi N1.

Iako je riječ o grobnici koja je otkrivena još prije nekoliko godina, rezultati su tek sada predstavljeni javnosti, a nakon dodatnih istraživanja, koja su uključivala i poređenja s raspoloživim antičkim pisanim izvorima.

Naučnici smatraju kako je lokacija grobnice u Stagiri, na uzvisini iznad morske obale, s arhitekturom karakterističnom za razdoblje u kojemu je Aristotel živio, vjerovatno njegov mauzolej.

Uprkos šturim podacima o okolnostima njegove smrti, dva antička teksta upućuju na to da je, nakon što je Aristotel umro, njegovo tijelo (ili urna) prvo pokopano na nekoj drugoj lokaciji, te potom preneseno u Stagiru.

Smatra se kako je u Stagiri izvorno izgrađen samo spomenik Aristotelu, koji je naknadno pretvoren u njegovu grobnicu. Štoviše, nedavno je iskopana i dosad nepoznata građevina za koju se smatra kako je imala kupolu, a od koje je danas ostao ukrašeni pod spočetka helenističkog razdoblja (makedonsko osvajanje Grčke), ali i žrtvenik. Osim toga, u blizini su pronađeni i novčići, i izuzetno cijenjena, kraljevska lončarija iz vremena Aleksandra Makedonskog.

Kako navodi Sismanidis, sve to upućuje na zaključak kako se radi o Aristotelovoj grobnici. Naravno, bez novih dokaza nećemo sa sigurnošću znati je li to mjesto gdje je pokopan uz Platona najveći filozof antike.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.