Konačno otkriveno zašto je menstruacija bolna
Ilustracija

Istraživanja pokazala

Konačno otkriveno zašto je menstruacija bolna

Rezultati nedavnog naučnog istraživanja ukazuju na to da je riječ o upali koju uzrokuje biomarker C reaktivni protein (CRP). Ovo otkriće ukazuje na to da bi najbolji način za liječenje simptioma PMS-a mogli da budu određeni antiinflamatorni ljekovi.

U istraživanju, koje je objavljeno u magazinu Journal of Women’s Health učestvovale su 3,302 žene. 

Kod njih je pronađeno prisustvo navedenog biomarkera koji se može povezati sa simptomima PMS-a. Prethodna medicinska istraživanja u vez sa srčanim udarom pokazala su da je prisustvo CRP-a vezano za postojanje upale, piše Independent. 

“Većina žena doživljava u nekoj mjeri simptome PMS-a. Prepoznavanje postojećih upalnih uzroka moglo bi da otvori vrata brojnim novim tretmanima i preventivnim opcijama”, izjavila je doktorka Suzan Kornstajn. 

Oko 80 odsto žena navodi da doživljava predmenstrualne simptome, koji uključuju bolove u stomaku, nadimanje, migrene, mučninu i letargiju.

Independent/B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.