IVP: Ustavni sud će odlučivati o sopstvenom kršenju Ustava

IVP: Ustavni sud će odlučivati o sopstvenom kršenju Ustava

Institut za vladavinu prava (IVP) podnio je Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocjenu ustavnosti Poslovnika Ustavnog suda, koji je donio sam Ustavni sud.

 "Ustavni sud će biti sudija u svojoj stvari, jer je prvo donio Poslovnik, a sada treba da odluči da li je ustavan", navodi se u saopštenju IVP.

Podsjećamo, IVP je analizom došao do toga da je Ustavni sud donio Poslovnik kojim je "izmijenio svoju nadležnost za odlučivanje o ustavnim žalbama i time prekršio Ustav, koji treba da štiti".

Iz Instituta su pojasnili da je amandmanima na Ustav koje je Skupština Crne Gore donijela u julu 2013. jasno propisano da Ustavni sud o ustavnim žalbama odlučuje u tročlanom vijeću- jednoglasno, a tek ako ne može da se postigne jednoglasnost, onda se predmet upućuje na sjednicu suda, da se odluka donese većinom glasova svih sudija.

"Međutim, suprotno Ustavu, Ustavni sud je donio Poslovnik, koji je akt tehničko- proceduralne sadržine, i propisao da Vijeće ni ne mora da odlučuje o predlogu sudije izvjestioca, već može odmah da uputi predmet na sjednicu  svih sudija, ukoliko je predmet od posebnog značaja za zaštitu prava i sloboda građana", navodi se u saopštenju IVP.

Dodaje se da je Ustavni sud Poslovnikom “dopisao” Ustav Crne Gore, čime je povrijedio načela vladavine prava i jedinstva pravnog poretka.

IVP je obavijestio Zaštititnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućka Bakovića i nada se da će reagovati na kršenje ljudskih prava građana i građanki Crne Gore.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.