Microsoft i Apple blokirali emotikone s oružjem
Ilustracija

Microsoft i Apple blokirali emotikone s oružjem

Unicode konzorcijum je međunarodno tijelo koje se bavi standardima za komunikaciju na digitalnim platformama, a nadležno je i za standardizaciju sličica kojima nove generacije vole da komuniciraju i izražavaju svoje emocije.

Uskoro će biti objavljen Unicode 9.0 u kojem će biti uključeno 70-ak novih emotikona. Izbor onih koji će biti uključeni u ovo ažuriranje ovoga puta nije prošao glatko.

Naime, Apple je prvi imao primjedbe na to da se u novi set uključi sličica puške, kao i čovjeka koji puca iz pištolja. U ovoj kompaniji smatraju da je dovoljno što postoji već jedna slika oružja i da ne treba s tim pretjerivati. U raspravu se uključio i Microsoft i podržao stav svojih konkurenata, pa su ova dva sporna emotikona na kraju ispala iz finalnog prijedloga Unicodea 9.0.

N1info

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.