Simptomi koje muškarci nikako ne bi smjeli da ignorišu
Ilustracija

Obratite pažnju

Simptomi koje muškarci nikako ne bi smjeli da ignorišu

Osluškivanje znakova koje šalje tijelo i blagovremeno reagovanje mogu da spasu život. Redovnim kontrolama ove vrste raka mogu da se otkriju na vrijeme, u ranim fazama, kada su bolje mogućnosti za uspjeh terapije

Muškarci obično odlažu odlazak kod ljekara, ali stručnjaci preporučuju da češće kontrolišu svoje zdravlje, pogotovo zbog simptoma pojedinih vrsta raka koji se najčešće javljuju kod muškaraca. 

Redovnim kontrolama ove vrste raka mogu da se otkriju na vrijeme, u ranim fazama, kada su mogućnosti za terapiju, kao i šanse za izlječenje, solidne. 

RAK PROSTATE 

Kod ove vrste karcinoma prostate obično nema jasnih ranih simptoma, ali digitalni rektalni test može daga otkrije, a najbezbolniji način provjere prostate jeste nivo PSA (prostatni specifični antigeni), koji se utvrđuje vađenjem krvi iz vene. Ova vrsta raka se javlja kod pet do sedam odsto muškaraca starijih od 50 godina, a smrtnost je relativno niska - tri odsto. Poslije 70. godine, oko 80 odsto muškaraca ima neki oblik raka prostate, ali uglavnom ne umiru od toga. Simptomi bolesti na koje treba da obrate pažnju svi stariji od 50 godina (mada oni mogu da ukazuju i na benigne promjene) jesu nemogućnost uriniranja, otežano i često mokrenje, posebno noću, slabiji mlaz mokrenja, stalni osjećaj nedovoljno ispražnjene mokraćne bešike, bolno mokrenje i pečenje, krv u mokraći, krv u spermi, problemi s erekcijom i ejakulacijom (bolna ejakulacija), učestali bolovi u donjem dijelu leđa i kukovima. Otežano mokrenje, spori protok i nepotpuno pražnjenje bešike, takođe, mogu da budu posledica povećanja prostate ili sužavanje uretera. 

RAK PLUĆA 

Kod raka pluća oboljeli uglavnom ne osjeti rane znakove bolesti, ali "kašalj koji ne prolazi ili onaj uz koji izlazi krv, često su dokaz da je rak prisutan", kaže dr Ezra Kohen, onkolog iz Medicinskog centra pri Univerzitetu Čikago. Osim toga, bol u grudima je uvijek prisutan i na njega ne utiču pokreti, gubitak težine, temperatura, pojava astme. Ponekad ovi simptomi mogu da ukazuju na upalu pluća, pa je biopsija jedini sigurni pokazatelj. Ako pacijent puši ili je pasivan pušač, kašalj ne smije da se ignoriše, kaže Kohen. 

RAK DEBELOG CRIJEVA 

Krv u stolici se nikada ne smije ignorisati, čak i ako se javi samo jednom, jer je možda riječ o predkancerogenom polipu koji krvari, a krvarenje je jedini rani znak kancera debelog crijeva koji se može primijetiti. Kod muškaraca mlađih od 50 godina, krvarenje je vjerovatno posljedica hemoroida ili kolitisa, ali stručnjaci ipak preporučuju odlazak kod ljekara. Kolonoskopija je jedina pouzdana metoda dijagnostikovanja i najbolji je način da ljekar ukloni polip koji bi se kasnije razvio u opasnu bolest. 

RAK BEŠIKE 

Krv u urinu je razlog za posjetu ljekaru, a ako je pacijent mlađi od 60 godina, obično je riječ o bubrežnom kamencu. Međutim, ljekari kažu da sve treba provjeriti, jer ako se rak bešike uoči na vrijeme, može se lakše pobijediti. Ljekari, takođe, ističu da su isuviše aktivna bešika ili bolno uriniranje češće znak infekcije. 

LIMFOM 

Bezbolni, otečeni limfni čvorovi na vratu, pazuhu ili slabinama ukazuju na bolest. Limfni čvorovi nateknu tokom infekcije, ali ako ne splasnu poslije nedjelju dana, treba posjetiti ljekara. Takođe, neobjašnjivi gubitak težine kroz mjesec ili dva, bol u području čvorova poslije pijenja alkohola i svrab bez osipa mogu da budu razlog za zabrinutost. Stručnjaci ukazuju na to da krvni test može lako da ukaže na mogući limfom, a biopsija je najsigurniji postupak testiranja. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.