Goranović posjetio Shtjefana Ivezaja: Rijedak primjer da se jedan čovjek na ovakav način posveti istorijskom blagu

Dom pretvorio u muzej

Goranović posjetio Shtjefana Ivezaja: Rijedak primjer da se jedan čovjek na ovakav način posveti istorijskom blagu

Ministar kulture, Pavle Goranović posjetio je Shtjefana Ivezaja, koji u u svojoj kući u Tuzima čuva veliki broj autentičnih muzejskih predmeta. Obilasku je prisustvovao i Nikola Gegaj, poslanik u Skupštini Crne Gore.

Tokom posjete Shtjefan Ivezaj je ministru Goranoviću predstavio autentične nacionalne nošnje, oružje, posuđe, alate i oruđe, muzičke instrumente, poštanske markice, knjige, dokumenta i brojne druge eksponate.

DSC0947

Kako je istakao, dugo se profesionalno bavio fotografijom, pa u njegovoj kući posebno mjesto zauzima i bogata kolekcija foto-aparata.

"Shtjefan Ivezaj je svoj dom, u kojem čuva različite predmete koje sakuplja već duži niz godina, pretvorio u jednu vrstu muzeja, ali i fototeku, biblioteku i filateliju, otvorene za posjetioce tokom cijele godine. Njegov dom je do sada posjetio veliki broj turista, ali i zvaničnika iz nekoliko različitih država, kazao gospodin Ivezaj", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.
DSC0957
Goranović je nakon obilaska rekao:

“Ovo je rijedak primjer, ne samo na našim prostorima, nego i šire da se na ovakav način jedan čovjek posveti istorijskom blagu i baštini svoga naroda i svoga kraja”. Naveo je i da je ovo posebna obaveza i za Ministarstvo kulture da “pomogne entuzijazam i posebne napore gospodina Ivezaja, koji sa svojom suprugom afirmiše tradiciju svoga naroda i na taj način doprinosi da ona bude prezentovana svijetu na pravi način”.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.