Italijanski restoran Masima Boture najbolji na svijetu
Masimo Botura

"Osteria Francescana"

Italijanski restoran Masima Boture najbolji na svijetu

Restoran italijanskog šefa kuhinje Masima Boture u Modeni, u Italiji, u Njujorku je sinoć proglašen za najbolji restoran na svijetu u 2016. godini.

Italijanski restoran "Osteria Francescana" na prvom mjestu zamijenio je katalonski restoran "El Celler de Can Roca", koji je sada na drugoj poziciji, dok je za najboljeg poslastičara na svijetu proglašen Francuz Pjer Erme.

PjerErme

Botura je prethodne, 2015. godine, bio na drugom mjestu liste 50 najboljih, a u 2016. godini na trećem mjestu je njujorški "Eleven Madison Park", na četvrtom peruanski „Central“, a na petom danska „Noma“.

Na večeri na Menhetnu francuski šef kuhinje, Alen Pasar, dobio je priznanje za životno djelo, dok je njegov restoran „Arpege“ osvojio 19. mjesto.

Za najboljeg ženskog šefa kuhinje proglašena je Francuskinja Dominik Kren, koja živi i radi u San Francisku.

Lista 50 najboljih proglašava se od 2002, a prošle godine je organizatore kritikovao dio javnosti zbog navodno nedovoljno transparentnog načina izbora.

Organizatori su ove godine saopštili da je odluka donijeta na osnovu mišljenja 972 međunarodna stručnjaka – autora gastronomskih kritika, kuvara, šefova kuhinja, restoratera i gastronoma.

Beta

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.