Putnika u avionu zamalo ubio nedostatak prostora za noge
Ilustracija

Putnika u avionu zamalo ubio nedostatak prostora za noge

Zbog sjedenja u zgrčenom položaju tokom 10-časovnog leta, kod visokog i atletski građenog starijeg putnika došlo je do pojave venske tromboze.

Putnik Er Kanade, koji navodi da je ovaj medicinski problem narušio njegovo do tada savršeno zdravlje, upozorio je aviokompaniju da ‘dobro povede računa o tome šta radi’, piše CBC. 

Kolin Sevidž otputovao je u januaru 2016. u Argentinu radi pješačenja, nakon čega je posjetio Čile. 

Dva dana po povratku u Kanadu, ovaj 64-godišnji strastveni biciklista i maratonac osjetio je snažan bol u donjem dijelu leđa. 

Ljekarski pregled pokazao je da se radi o venskoj trombozi, a krvni ugrušao otputovao je iz noge sve do pluća, zamalo ubivši pacijenta. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da rizik od pojave venske tromboze postoji kod svih putnika koji provedu više od četiri sata u zgrčenom položaju, sa čime je saglasan i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), pišeNjuzer. 

Er Kanada je u pismenom saopštenju istakla da, ‘prema navodima WHO, kod zdravih putnika rizik za pojavu venske tromboze ne postoji’ i da putovanje kolima, autobusom ili vozom ‘nosi sličan rizik’. 

Telegraf je 2010. godine pisao o smrti 36-godišnje putnice koja je većinu transatlantskog leta provela spavajući. Krvni ugrušci koji su tada nastali u njenom tijelu došli su do srca i pluća.

b92

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.