U Ministarstvu kulture održana Svečana konferencija “Knez Vladimir u savremenoj nauci i kulturi Crne Gore”

U Ministarstvu kulture održana Svečana konferencija “Knez Vladimir u savremenoj nauci i kulturi Crne Gore”

U Ministarstvu kulture danas je održana Svečana konferencija “Knez Vladimir u savremenoj nauci i kulturi Crne Gore”, koja je organizovana u okviru programa Foruma slovenskih kultura.

Sjednicu posvećenu hiljadugodišnjici od smrti kneza Vladimira Dukljanskog, otvorio je Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović.

Vujanović je u uvodnom obraćanju kazao da uloga naših prvih vladara, među kojima je i Knez Vladimir Dukljanski, ima neprocjenjivi istorijski značaj.

“Poznat po Ljetopisu, Pop Dukljanin je ostavio istorijsko svjedočanstvo o vladaru, čiji je kult, osim Duklje, poštovan i u Dalmaciji, Albaniji, Makedoniji i Bugarskoj. Ova činjenica može biti podsticajna za multikulturalno i multivjersko biće Crne Gore”, kazao je predsjednik.

Uvodno obraćanje imao je i Suljo Mustafić, potpredsjednik Skupštine Crne Gore.

Mustafić je na konferenciji rekao da ovaj skup dokazao da nas prošlost okuplja i povezuje, jednako kao što nas integriše i naša savremenost – intima zajedništva u prostoru, jeziku i kulturi. 

Nakon pomenutih izlaganja, prisutnima se obratio i ministar kulture Pavle Goranović.

 Goranović istakao je da je Knez Vladimir zaslužan za uspostavljanje trajnog crnogorskog državnog okvira.

“Duboko sam uvjeren da će, zahvaljujući ovom događaju, samo ojačati našoj državi već svojstven princip afirmacije multikulturnog dijaloga i sklada, koji je oduvijek bio ključni faktor napretka države. Ta načela u amanet nam je u davna vremena ostavio i Knez Vladimir Dukljanski”, kazao je ministar na današnjoj konferenciji.
 
Direktorica Foruma slovenskih kultura, Andreja Rihter, takođe se obratila prisutnima, ističući značaj Foruma slovenskih kultura za održavanje objedinjenog slovenskog duha i kulture. Ona je pozdravila jučerašnje preuzimanje predsjedavanja sjednicom Foruma slovenskih kultura od strane ministra Goranovića, izrazivši zadovoljstvo što se i aktivnosti Foruma skladno podudaraju sa važnim crnogorskim jubilejima.

U naučnom dijelu konferencije, kojim je predsjedavala prof. dr  Sonja Tomović-Šundić, govorili su:  akademik Đorđe Borozan koji je imao izlaganje na temu “Knez Vladimir 1000 godina kasnije”, zatim mr Anastazija Miranović na temu “Kult svetog Vladimira – nematerijalno kulturno dobro Crne Gore”, mr Ivan Jovović koji se osvrnuo na internacionalno značenje Kulta svetog Vladimira Dukljanskog, mr Adnan Prekić na temu “Kult kneza Vladimira Dukljanskog kao simbol crnogorske multikulturalnosti”, zatim prof. dr Živko Andrijašević  na temu “Knez Vladimir u istoriografiji i savremenosti”, prof. dr Draško Došljak sa temom “Vladimir i Kosara – istorijsko i mitsko”, te dr Dragutin Papović na temu “Knez Vladimir u aktuelnim crnogorskim udžbenicima istorije”. O istorijskoj ulozi svetog Vladimira, na početku naučnog dijela konferencije, govorila je predsjedavajuća prof. dr  Sonja Tomović-Šundić.


 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.