Polna bolest koja je sve češća: Ako se ne otkrije na vrijeme, može da izazove rak
Ilustracija

Polna bolest koja je sve češća: Ako se ne otkrije na vrijeme, može da izazove rak

Sve ranije mladi stupaju u seksualne odnose, a priča o bezbjednom seksualnom odnosu još je tabu tema kod nas. Samim tim, sve su češće polno prenosive bolesti koje ako se na vrijeme ne uoče i neizliječe, mogu da postanu ozbiljan problem.

Među najčešim polnim bolestima su kondilomi. 

HPV je epidemija novog doba i sve češće obolijevaju mlade djevojke i muškarci već od petnaeste godine. Problem je nezaštićen seksualan život. 

“Sa nepunih 18 god sam primijetila promjene, bubuljice, mislila sam da to nije ništa strašno. Odlučila sam da se javim ginekologu i da riješi taj problem, rekao je da su bile polne bradavice, nije strašno, dao mi kremu, od te kreme sam dobila upalu, svrab, temperaturu, žarenje”, kaže sagovornica za b92. 

Poslije višemjesečne agonije promijenila je ljekara i došla do Igora Jeremića, koji joj je uradio kolposkopski pregled i utvrdio da ima kondilome i promjene na grliću i da je pogrešno liječena. 

“Jedan nezaštićen seksualni odnos je dovoljan za prenos HPV infekcije, u toku tog odnosa bez kondoma stvaraju se mikrotraume na genito-analnoj regiji i ulazi HPV virus i nastaju HP infekcije”, kaže dr Igor Jeremić. 

Najbitnije je HPV infekciju otkriti u tom početnom, subpliničkom stadijumu, jer u 70% slučajeva postoji miješana HPV infekcija, sa nisko, visoko i srednje rizičnim virusima. 

“To nam nameće obavezu da te kondilome dijagnostikujemo u najranijoj fazi kako bi obratili pažnju da nema viskokorizičnog HPV koji su izazivač kancera grlića materice. Zabrinajvajuća je statistika, ja sam imao u posljednjih šest mjeseci 10 djevojaka maloljetnih koje su imale ne samo kondilome, već teške promjene na grliću materice pa i predkanceroze i CIN 2 i CIN 3”, kaže doktor. 

Najbitnije je da se uradi Papanikolau test i kolposkopski pregled. Onda počinje liječenje. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.