Ovo bolno stanje može da uništi život, a ljekari ne znaju šta je uzrok
Ilustracija

Vulvodinija

Ovo bolno stanje može da uništi život, a ljekari ne znaju šta je uzrok

Skoro 16 odsto svih djevojaka na svijetu pati od bola koji se javlja na vulvi oko ulaza u vaginu i koji može da traje duže od 3 mjeseca. Ne, one nisu neurotične ili promiskuitetne, već pate od stanja koje se naziva vulvodinija.

Ovo stanje pogađa djevojke svih godina, seksualnih opredjeljenja i ljubavnog statusa.

Bol koji one doživljavaju je krajnje brutalan i mnoge ga opisuju poput uboda nožem.

Do njega može doći kada nešto iziritira vulvu, kada je dodiruje odjeća ili prilikom pokušaja penetracije, a u najgorim slučajevima može biti konstantan.

U slučaju da osjećate bol u vulvi – u području od klitorisa do anusa i od labije do unutrašnjosti butine, a ne postoje jasni tragovi povrede – onda patite od ovog stanja.

Tri od 20 djevojaka će u nekom životu patiti od vulvodinije, a posljedice mogu biti jako ozbiljne. Djevojke koje pate od ovog stanja imaju velikih problema kada nose donji veš, sjede ili koriste tampone, a čak i seks pruža veliku patnju umjesto zadovoljstva.

Ljekari smatraju da presudnu ulogu u nastanku poremećaja imaju mastociti (ćelije imunog sistema) koji su "preosjetljivi" na normalne nadražaje iz okoline i reaguju kao da je u pitanju upalna reakcija.

Međutim, i dalje nije tačno poznato šta je uzrok vulvodinije.

U slučaju da sumnjate da je imate, prvo bi trebalo da posjetite svog ljekara i tražite uput za ginekologa koji će vam pomoći da se izborite sa ovim stanjem.

Liječenje najčešće uključuje lijekove, ali i tretmane drugih stručnjaka kao što su psiholozi i fizioterapeuti koji uključuju masažu mišića karlice i trening koji smanjuje zategnutost u tom području.

Kada je higijena u pitanju, trebalo bi izbjegavati sapune ili kupke i koristiti samo običnu vodu, dok tokom seksa treba koristiti lubrikante.

24sata.rs

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.