U Ministarstvu kulture otvorena izložba „Svjetlost i vrijeme“

Cetinje

U Ministarstvu kulture otvorena izložba „Svjetlost i vrijeme“

U Ministarstvu kulture na Cetinju danas je, u 17h, otvorena izložba “Svjetlost i vrijeme“ autora Mihaila Jovićevića. Izložbu je otvorio publicista Marko Špadijer, glavni urednik časopisa „Matica“.

Špadijer je na otvaranju kazao da je Jovićević cetinjski likovni alhemičar koji je, po stilu i motivima svojih radova, jedinstvena pojava u crnogorskom slikarstvu.
DSC0822

„Jovićević je umjetnik ateljea i istraživanja likovnih mogućnosti. Opsjednut idejama i maštom o čovjeku u realnom i metafizičkom svijetu, u početku je slikao čovjeka kao osamljen lik koji traži svoje mjesto u društvu. Zatim se čovjek utopio u gomilu, masu zavedenu jednoumljem“, rekao je Špadijer na otvaranju, dodavši da je Jovićević umjetnik ovog vremena koji traži nove likovne dimenzije biblijskih tema, te da je i Bogorodicu iz Loreta, renesansnu priču Đurđa Crnojevića, „skinuo“ sa zastavice knjige Crnojevića štamparije i pretvorio u svoju Đokondu.

Slikar Mihailo Jovićević, istaknuti crnogorski kulturni stvaralac, ovom postavkom djela, rađenih većinom u kombinovanoj tehnici, tretira religijske teme, uzimajući kao motiv hrišćansku tradiciju, uobličenu u poseban likovni izraz. Usmjeren na lik Bogorodice, otvoreno sugeriše na posebnu povezanost našeg kulturnog prostora i ikona Djevice Marije.

Izložba „Svjetlost i vrijeme“ organizovana je  u sklopu programa koji prati 14. sjednicu Borda Foruma slovenskih kultura, koja se od 2. do 4. juna održava na Cetinju.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.